Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe gaat de behandeling van osteoporose in zijn werk?

4.6 uit 5 - 7 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Er zijn een aantal mogelijkheden om osteoporose te behandelen. Hieronder worden de behandelmethoden besproken.

Naast het volgen van goede leefregels is het belangrijk om zorg te dragen voor voldoende calcium en Vitamine D. Als blijkt dat u te weinig vitamine D of calcium binnenkrijgt, wordt vaak gestart met suppletie hiervan.

  • Calcium

U kunt calciumsuppletie voorgeschreven krijgen als u minder dan 1000-1200 mg per dag gebruikt. Dit komt overeen met zo'n 4 glazen melk, of 2-3 glazen met calcium verrijkte melk. Calcium krijgt u niet alleen binnen vanuit alle zuivelprodukten, maar ook vanuit andere voeding zoals groenten, gezouten haring en zalm (uit blik), en in mindere mate ook uit vlees en vis.

  • Vitamine D suppletie

Vitamine D suppletie wordt vaak voorgeschreven als u nooit of zelden buiten komt of als u een vitamine D– tekort hebt. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 2 mensen ouder dan 65 jaar een Vitamine D tekort hebben. Bij behandeling van osteoporose wordt Vitamine D suppletie geadviseerd (800 IE per dag, dit komt overeen met 20 mcg).

Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen osteoporose, welke het risico op een fractuur kunnen verminderen.

  • Alendroninezuur en Natriumrisedronaat
    - Alendroninezuur (diverse fabrikanten)
    - Natriumrisedronaat (diverse fabrikanten)
    - Actonel (natriumrisedronaat, Warner Chilcott)
    - ActoKit (combinatieverpakking natriumrisedronaat/calcium, Warner Chilcott)
    - Bonendro (combinatieverpakking alendroninezuur/calcium/colecalciferol, Will
      Pharma)
    - Fosamax (alendroninezuur, MSD)
    - Fosavance (combinatietablet alendroninezuur/colecalciferol, MSD)
    Alendroninezuur en Natriumrisedronaat vallen onder de klasse bisfosfonaten. Ze gaan botafbraak tegen en zorgen daardoor voor een toename van de botdichtheid. Alendroninezuur en Natriumrisedronaat zijn verkrijgbaar met of zonder calcium en/of vitamine D.
    De meest gemelde bijwerken die gemeld zijn bij het gebruik van deze medicijnen, zijn: misselijkheid, buikpijn, diarree of irritatie van de slokdarm. Behalve misselijkheid komen deze bijwerkingen niet vaak voor. 
    Alendroninezuur en Natriumrisedronaat worden moeilijker door het lichaam opgenomen. Om de medicijnen optimaal te laten werken is het bij orale bisfosfonaten daarom belangrijk om deze minimaal 30 minuten voor het eerste voedsel en drinken van de dag in te nemen met een groot glas leidingwater (≥ 120 ml), en daarna de eerstvolgende 30 minuten niet te gaan liggen. U moet vervolgens eerst iets eten voor u, indien gewenst, kunt gaan liggen.
  • Zoledronaat
    - Aclasta (zoledronaat, Novartis)
    Zoledronaat valt onder de klasse bisfosfonaten, de werking is ook gelijk aan de bovengenoemde bisfosfonaten echter zoledronaat wordt intraveneus  toegediend. De meest gemelde bijwerkingen zijn koortsachtige verschijnselen.
  • Denosumab
    - Prolia (denosumab, Amgen)
    Denosumab gaat botafbraak tegen en zorgt daardoor voor een toename van de botdichtheid. De meest gemelde bijwerkingen van dit medicijn zijn een urineweginfectie en een infectie van de bovenste luchtwegen.
    Meer over denosumab
  • Strontiumranelaat
    - Protelos (strontium ranelaat, Servier)
    Dit is een medicijn dat van invloed is op de botaanmaak en afbraak.  De precieze werking is nog niet helemaal duidelijk. Strontiumranelaat dient dagelijks gebruikt  te worden. De meest gemelde bijwerkingen zijn diarree en misselijkheid.
  • Ibandronaat
    - Bonviva (ibandroninezuur, Roche)
    Ibandronaat valt onder de bisfosfonaten, en heeft dezelfde werking als de middelen genoemd in de paragraaf bisfosfonaten. De meest gemelde bijwerkingen van ibandronaat zijn vergelijkbaar met de andere bisfosfonaten.
  • Raloxifeen, SERM (Selective Estrogen Receptor Modulators)
    - Evista (raloxifeen, Daiichi Sankyo Europe)
    Dit zijn medicijnen die ervoor zorgen dat de botafbraak wordt geremd. SERM moeten dagelijks worden gebruikt.  De meest gemelde bijwerkingen zijn een verhoogde kans op trombose, opvliegers, griepachtige verschijnselen, beenkramp en oedeem (overmatige ophoping van vocht in het weefsel).
  • Teriparatide, PTH
    - Forsteo (teriparatide, Eli Lilly)
    Dit is een hormonale stof die de vorming van bot stimuleert. Teriparatide wordt gebruikt bij ernstige osteoporose met een groter risico op breuken of bij contra-indicatie en/of intolerantie van bisfosfonaten of denosumab. De meest gemelde bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn, en duizeligheid.

Al deze medicijnen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.

Bij gebruik van deze medicijnen dient u altijd eerst de bijsluiter goed te lezen en de aanwijzigingen voor gebruik goed op te volgen.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.6 uit 5 - 7 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 09-04-2018

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -