Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Osteoporose en de rol van Vitamine D

4.6 uit 5 - 7 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Het is een aandoening waarbij de botten steeds brozer en zwakker worden. Het vervelende van deze aandoening is dat het een sluipend proces is. U merkt er in eerste instantie niets van, meestal pas tot een eerste botbreuk, bijvoorbeeld na een val. De gevolgen van osteoporose kunnen ingrijpend zijn. Denk hierbij aan langdurige pijn, verminderde beweeglijkheid of blijvende invaliditeit. Sommige mensen overlijden aan de complicaties bij een heupfractuur.

In 2005 hadden in Nederland ongeveer 800.000 mensen osteoporose. Volgens de prognoses van het RIVM blijft dit aantal de komende jaren stijgen. Mede door vergrijzing en bevolkingsgroei, is de verwachting dat het aantal mensen met osteoporose tussen 2005 en 2025 zal stijgen met 41%.

Osteoporose is over de hele wereld een belangrijk probleem voor de volksgezondheid: ongeveer 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen die ouder zijn dan 50 jaar hebben osteoporose.  De prevalentie van osteoporose neemt toe met de leeftijd.  Osteoporose komt veelal voor bij ouderen en vooral bij vrouwen. Ongeveer 80% van de Nederlanders met osteoporose is vrouw. Na de overgang produceert het lichaam minder vrouwelijk hormoon (oestrogeen). Dit hormoon remt van nature het proces van botafbraak. De verminderde productie ervan heeft tot gevolg dat er meer botafbraak is na de overgang, hierdoor neemt de kans op osteoporose toe.

Klik op een van de onderstaande onderwerpen om verder te lezen en uw risico op osteoporose in te schatten.

Als u denkt dat u zelf osteoporose heeft, is het belangrijk om naar uw huisarts te gaan.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.6 uit 5 - 7 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 20-08-2021

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -