Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe ontstaat borstkanker?

4.3 uit 5 - 12 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Kanker ontstaat doordat een cel ongeremd begint te delen. Normaal gesproken is er sprake van een evenwicht tussen het ontstaan en afsterven van cellen, maar bij kanker is dit evenwicht verdwenen. In het geval van borstkanker is niet precies bekend waarom dit gebeurt. Wel zijn er een aantal factoren bekend die het risico op borstkanker vergroten.

  • Hormonen

Je borsten zijn afhankelijk van hormonen om goed te blijven functioneren. Constante blootstelling aan deze hormonen kan echter ook het ontstaan van borstkanker in de hand werken. Deze langdurige blootstelling kan komen door: vroeg beginnen met menstrueren en/of laat in de overgang komen, pas na je 35e je eerste kind krijgen (zwangerschap zorgt voor een onderbreking in de hormoonproductie) of het slikken van hormonen (bijvoorbeeld langdurig gebruik van de anticonceptiepil of hormonen tegen overgangsklachten).

  • Erfelijkheid

In vijf tot tien procent van de gevallen heeft borstkanker een erfelijke oorzaak. Er zijn twee genen bekend die borstkanker kunnen veroorzaken. Deze genen heten BRCA1 en BRCA2 (BRCA staat voor BReast CAncer). Als je een BRCA-gen bij je draagt, betekent dit echter nog niet dat je zeker weten borstkanker krijgt. Er is dan een kans van 60% tot 85% dat je de ziekte krijgt.

  • Leefstijl

Ook een ongezonde leefstijl vergroot het risico op het krijgen van borstkanker. Roken, overmatig alcoholgebruik, zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn voorbeelden van risicofactoren. 

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.3 uit 5 - 12 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 02-09-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -