Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is hormoongevoelige borstkanker?

4.3 uit 5 - 12 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

In sommige gevallen van borstkanker is de tumor (net als de borsten zelf) ook afhankelijk van hormonen om te kunnen groeien. Dit heet hormoongevoelige borstkanker. Bij 30% van de vrouwen die nog menstrueren is er sprake van een hormoongevoelige borstkanker. Bij vrouwen die al in de overgang zijn, ligt dit percentage zelfs op 65%.

Hormonen werken met behulp van receptoren die op de cellen zitten. Dit kun je het beste vergelijken met een slot. Het hormoon (de sleutel) past op de receptor (het sleutelgat). Vervolgens stuurt de receptor een signaal de cel in om te gaan delen (het slot springt open). Net als bij sleutels en sloten is er maar één hormoon dat op een bepaalde receptor past en een signaal kan doorgeven.

Bij hormoongevoelige borstkanker zijn de kankercellen ook in het bezit van de hormoonreceptor. Zonder een signaal van deze receptor, groeien ze niet.

Het belangrijkste hormoon dat zorgt voor het onderhoud van je borsten en de groei van kankercellen bij hormoongevoelige borstkanker is oestrogeen. Dit hormoon wordt voor de menopauze voornamelijk gemaakt in je eierstokken, maar ook in de bijnieren en vanuit het vetweefsel. Na de menopauze stoppen de eierstokken met de hormoonproductie en zijn alleen je bijnieren en de productie vanuit je vetweefsel nog verantwoordelijk van de aanmaak van oestrogeen. 

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.3 uit 5 - 12 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 02-09-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -