Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Medicijnen bij MS: wekelijks één keer spuiten of drie keer?

Bij multiple sclerose (MS) wordt vaak een medicijn met Interferon als werkend bestanddeel voorgeschreven. Er zijn diverse medicijnen op de markt op basis van Interferon, onderling verschillen de medicijnen in dosering en toedieningsvorm. Het ene medicijn spuit je in een bepaalde dosis zelf één maal per week in de spier (intramusculair), andere medicijnen dien je meerdere keren per week met een kleiner naaldje direct onder de huid (subcutaan) toe.

Bij beide methoden kunnen er tijdelijke bijwerkingen zijn, sommigen hebben na de injectie last van griepverschijnselen, overigens verdwijnen de bijverschijnselen meestal na een maand of drie. Vaker per week prikken kan een belasting zijn voor de patiënt. De keuze voor een middel hangt onder meer af van de individuele situatie en voorkeur van de patiënt. Er wordt regelmatig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de optimale dosering en toedieningsvorm, wat de inzichten kan veranderen. Zou jij het ervoor over hebben om vaker te moeten prikken als blijkt dat het voor het ziekteverloop gunstig zou kunnen zijn? Sta je misschien zelf voor deze keuze?

Terug naar het begin

Reacties

 • Chicco

  14 februari 2020 10:30

  Goedemorgen,

  Zijn mensen (voordat er een vorm van ms was geconstateerd) ook bekend met nachts vastliggen, zelf niet meer kunnen draaien en het bed in- of uitkomen, zodat je geholpen moet worden? Ik heb dit nu elke nacht en als ik goed vast heb gelegen, heb ik ook moeite met mijn ademhaling. Ik kan dan niet goed doorademen of een diepe zucht nemen.

  Ik ben al bekend met rugklachten ben er ook aan geopereerd in 2015. Daarna is het eigenlijk alleen maar slechter geworden en is er fybromialgie en artrose door mijn hele lichaam geconstateerd en de klachten worden alleen maar erger.

  Ik heb wel veel overeenkomsten, zoals krachtvelden in armen en benen, lage rugpijn, problemen met mijn spieren, erg stijf of zwak en gevoelsproblemen in armen en benen.

  Wie kan mij raad geven of kent vooral dat vastliggen? Want dat is tot nu toe onverklaarbaar.
  Mijn orthopeed verwijst me nu wel door naar een neuroloog.

  • Elle

   28 juli 2017 20:03

   Ik ben Elle en ik ben veertien jaar. Ik heb last van dat ik niet lang kan blijven staan anders val ik om. Ik ben duizelig, ik heb tinteling door mijn hele lijf en ze eindigen op mijn pinken. Mijn hoofd bonkt de hele dag ik voel mij slap en ik ben moe, heel erg moe. Mijn psychiater zegt dat het waarschijnlijk door mijn medicijnen komt dat ik moe ben. MAAR DE REST DAN? Als ik op bed lig en ik ben op mijn tablet bezig laat ik soms opeens mijn tablet uit mijn handen vallen. Ik ga maandag naar de huisarts hiervoor.

   • Ma

    17 januari 2016 09:06

    Ik spuit 4 keer copaxone en ik vind het een ramp. Van iedere dag naar drie keer in de week gegaan, maar dan wel een dubbele portie. Na het spuiten heb ik soms erge pijn van de medicatie, soms voel ik het nauwelijks.Dit geeft spanning. Mijn huid vertoont spuitplekken en verkleving. Los van haaruitval, lijk ik verder goed te reageren op copaxone. Ik ervaar geen verdere bijwerkingen en lijk redelijk stabiel. Ik wil graag orale medicatie, maar vind de bijwerkingen nu te gevaarlijk. Nierfalen, hartfalen, leverbeschadiging, verhoogde kans op infecties.

    • jaki

     11 januari 2016 13:22

     Hallo! Mijn neuroloog wil mij laten stoppen met rebif. Spuit al 10 jaar. Mijn leeftijd is 54 jaar. Hij zegt dat het risico op shubs afneemt als je ouder wordt en ervaring leren hem dat mensen zich beter gaan voelen! Zou graag een reactie hierop krijgen. Mijn neuroloog wil mij ook gaan laten stoppen. Maar ik ben daar nogal sceptisch over en ben bang voor shubs, die ik nu niet heb. Spuit al zeker tien jaar. Dus zomaar stoppen vindt ik niet fijn. Wie heeft ervaring?

     • Els

      23 november 2016 23:52

      Hallo, mijn naam is Eliane. Ik ben 56 jaar en ik heb al dertig jaar ms. Ik weet het vijftien jaar en zet driemaal per week Rebif 44 mg. Ik heb niet zo goed de spuiten gezet, twee keer per week, soms één keer per week, maar daardoor heb ik nieuw letsel opgelopen. Ik zou niet stoppen als ik jou was, ik heb relepsing remitting ms. Groetjes Eliane.


     • Ann

      26 september 2015 12:36

      Ik heb de diagnose RRMS in december 2015 gekregen. Vanwege mijn angst voor naalden wilde ik nog niet aan de medicatie beginnen.
      Na aantal schubs te hebben gehad heb ik toch maar opnieuw een gesprek over de medicijnen gehad.
      Er zijn tegenwoordig tabletvormen op de markt waar ik nu aan ga beginnen.
      Er zijn nog maar weinig mensen die dit nemen (het is nieuw omdat de zorgverzekeringen het niet wilden vergoeden) maar studies hebben uitgewezen dat er minder bijwerkingen veroorzaakt worden die korter duren en er zouden veel minder schubs optreden in vergelijking met de injecties.

      Voor de mensen die als mij niet aan de injecties durven te beginnen maar wel extreem vaak klachten en schubs krijgen, of niet tevreden zijn met injecties, zou ik even bij de neuroloog/ms-verpleegkundige langsgaan.

      Hoe ik erop reageer weet ik helaas nog niet want ik begin pas volgende week.

      • Mies

       14 april 2015 18:55

       Vanwege angst voor subcutaan prikken moet je het prikken niet laten. Je voelt er verder niet zoveel van.
       Even inpassen in je ritme en het is een fluitje van een cent. Ik lees te veel nadelen van de 40 shots van glatirameer, ik zou gewoon de 20 doen.

       • Alfons

        08 mei 2013 09:06

        Hoe noemt men de methode in de geneeskunde, "spuiten zonder bijwerkingen"?

        • Anouk

         26 februari 2013 18:36

         Ik ben 25 jaar en Ik weet nu een aantal weken dat ik MS heb. Ik heb in een half jaar al 4 tot 5 schubs gehad. De dokter raadt me dan ook aan snel aan de medicatie te beginnen. We hebben vandaag een lang gesprek gehad met twee artsen over de medicatie. Hoe moet je hier in hemelsnaam uit kiezen?! Ik heb alle reacties gelezen maar wordt er niet veel wijzer van. Veel negatieve verhalen. De meesten spuiten avonex. Hebben jullie het idee dat dit goed helpt? Ik twijfel tussen rebif, avonex encopaxone...volgende week moet ik mijn keuze doorgeven. Help!

         • Jeffrey

          12 augustus 2015 00:11

          Hoi Anouk,

          Ik heb sinds kort medicatie voor MS (nadat ik meerdere keren een insult heb gehad en het uiteindelijk MS bleek te zijn). Nu zie ik dat jouw reactie al van een tijd geleden is en vroeg ik mij af wat uiteindelijk jouw keuze is geweest en of het wel of niet bevalt. Ik heb namelijk een paar maanden na mijn eerste reeks prikken een heftig insult + ziekenhuisavontuur moeten doorstaan..

          Aangezien wij een beetje dezelfde leeftijd hebben dacht ik dat je me hierin zou kunnen helpen.

          Alvast bedankt.

          Jeffrey

         • Vlinder.s

          07 oktober 2012 02:03

          Ik lees vaak dat mensen bang zijn ontzettend veel schubs te krijgen zonder medicatie. Dat dacht ik eerst ook. Dus begonnen met het medicijn met werkzame stof interferon beta-1a dat ik in de spier moet inspuiten. Daar voelde ik me rot bij. Moest stoppen. Ik was het spuiten al snel moe, dus besloot niets meer te gebruiken aan "remmers" en aan te kijken hoe het zou gaan. Geen enkele schub in twee jaar.

          Volgens mij heb je gewoon pech als het slecht gaat en geluk als het goed gaat en heeft het met medicatie niets te maken. Ik twijfel er sterk aan of de "remmers" wel iets doen. De bijwerkingen zijn vaak niet mals.

          • Evelien

           10 mei 2012 17:56

           In november kreeg ik de diagnose (RR)MS op 22 jarige leeftijd. Een behoorlijke schok. Juist omdat ik zo jong ben en al snel een behoorlijke terugval kreeg, adviseerde artsen mij om te beginnen met medicatie. Ik gebruik nu ongeveer 3 maanden Avonex.

           Ik koos hiervoor omdat er geen spuitplekken uit voortkomen en de confrontatie met de ziekte minimaal is. (Je wordt niet dagelijks geconfronteerd met het feit dat je ziek bent). Omdat de injectie in de spier gebeurt, wordt de interferon beter opgenomen door het lichaam. Wanneer je onder de huid injecteerd blijft de oplossing eerder "achter" in de huid. Als je de optelsom zou maken van de inname van interferon is deze bij Avonex veel lager dan bij de andere middelen vanwege de efficientie.

           Wel merk ik bij de prikpen dat je behoorlijk wat moteriek moet hebben om de naald er goed op te zetten en daarbij behoorlijk wat kracht nodig hebt om de pen naderhand in de dop te drukken. Twee dingen die bij MS patienten niet altijd goed zijn.

           Ik wacht op het moment dat er orale (genezende) medicatie bestaat, dit maakt het een stuk makkelijker. Maar elke dag een pil slikken is ook lastig. Ik weet uit ervaring met de anticonceptie pil dat het er snel bij in schiet. Een keer in de week, dan is het " oja het is zaterdag, tijd voor de medicatie".

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -