Behandeling van een hersenschudding
In het verleden werd je voor de behandeling van een hersenschudding aangeraden om bedrust te houden. Tegenwoordig is het advies: kort rust houden mag, maar een lange periode van volledige rust is ongewenst. Het is verstandig om, afhankelijk van je klachten, langzaam weer dagelijkse bezigheden te hervatten. Let wel op dat je niks forceert. Bij blijvende klachten is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor verdere behandeling. Tegen hoofdpijnklachten kun je paracetamol gebruiken.
Herstel na lichte hersenschudding
Het herstel van een lichte hersenschudding verloopt voor iedereen anders. Zolang er geen complicaties optreden, kun je in de meeste gevallen volledig herstellen. Het kan zijn dat je nog enige tijd last hebt van restverschijnselen zoals:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Oorsuizen
- Angst
- Snel geïrriteerd zijn
- Gevoelig voor licht en geluid
Als je last hebt van deze restverschijnselen is bedrust niet nodig, maar het is wel goed om rustig aan te doen. De klachten kunnen vrij lang aanwezig blijven, soms enkele maanden. Het is verstandig om bij blijvende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Herstel na zware hersenschudding
Bij een zware hersenschudding duurt het herstel langer en is de kans op restverschijnselen groter dan bij een lichte hersenschudding. Soms is revalidatie nodig. Hoewel de meeste verschijnselen na verloop van tijd verdwijnen, is de kans aanwezig dat je er jaren last van blijft houden. In ernstige gevallen zijn de restverschijnselen blijvend. Deze restverschijnselen zijn onder andere:
- Geheugenstoornissen
- Spraakstoornissen
- Concentratiestoornissen
- Verlammingen
- Stoornissen bij zien en horen
- Epilepsie
- Desoriëntatie
Wekadvies na een hersenschudding
Wanneer je een hersenschudding hebt gehad is het belangrijk dat je de eerste dag en nacht om de één à twee uur door iemand wakker gemaakt wordt. Dit is belangrijk om te controleren of je nog reageert. Als iemand na een hersenschudding anders reageert dan normaal moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een arts. In dit geval is een ziekenhuisopname nodig.
Hoe stel je een hersenschudding vast en wat kun je eraan doen? Bekijk de tips van het Rode Kruis.
Bron: Hersenstichting