Direct na het trauma
De meeste mensen verliezen bij een hersenschudding korte tijd hun bewustzijn. De bewusteloosheid kan enkele seconden tot maximaal een kwartier duren. Duurt de bewusteloosheid langer, dan is er mogelijk sprake van een hersenkneuzing. Naast het verliezen van het bewustzijn, kan er bij een hersenschudding ook sprake zijn van geheugenverlies. Van de klap tegen het hoofd weet de patiënt zich meestal niets te herinneren. Vaak weet de patiënt ook even niets meer van de periode kort voor en kort ná de hersenschudding. Dat tijdelijke geheugenverlies wordt posttraumatische amnesie genoemd. Hoe zwaarder de hersenschudding was, hoe langer het geheugenverlies kan duren. Het geheugenverlies is echter wel bijna altijd beperkt tot 24 uur. Vaak is de patiënt kort na een hersenschudding niet in staat nieuwe informatie op te nemen.
Tot een aantal maanden na het trauma
Bij een hersenschudding kunnen patiënten te maken krijgen met uiteenlopende klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, braken, slaperigheid en wazig zien. De meeste van deze klachten gaan vrij snel weer voorbij. Toch kunnen enkele klachten langer aanhouden, zeker als de hersenschudding ernstig van aard was. Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Langdurige klachten
In de meeste gevallen duren de klachten enkele maanden tot maximaal een half jaar. Wanneer de klachten langer aanhouden is de kans groter dat ze blijvend zijn of slechts heel langzaam in ernst afnemen. Mocht u zelf langdurig klachten ervaren na een hersenschudding neem dan contact op met uw huisarts. Eventueel kan een neuroloog aanhoudende problemen onder de loep nemen.