Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Chiropractie: botten kraken als pijnbestrijding

Chiropractie is een vorm van manuele therapie om pijn te bestrijden in onder meer spieren en gewrichten. Sommige mensen hebben er erg veel baat bij maar voor anderen kan de behandeling negatief werken vanwege de kracht die uitgeoefend wordt. Het wordt ook wel bottenkraken genoemd.

Aandoeningen waarbij chiropractie uitkomst kan bieden zijn pijn in de nek en onderrug, maar bij hernia is de behandeling niet aan te raden! Verder kan het verlichting bieden bij hoofd- en aangezichtspijn, migraine en menstruatiepijn. Ook wordt gezegd dat kinderen hierdoor van hun bedplassen af kunnen komen en dat mensen met algemene gevoelens van malaise er meer energie door kunnen krijgen. Een behandeling duurt ongeveer een kwartier.

Heb je ervaring met 'botten kraken'? Positief of negatief? Van welke klachten hielp het je af? Of werden je problemen alleen maar erger? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Lusy

  25 oktober 2019 18:12

  Mijn ontdekking, een tip. Heb je last van krakende ribben, schouders, nek en rug en kan je moeilijk ademen omdat je borstkas, nek, rug en spieren hard zijn? Krijgt de chiropractor dit niet terug op zijn plaats en keert hetzelfde probleem steeds terug?

  Ga dan eens naar een erkende osteopaat en laat je diafragma-/middenrifspier door hem of haar controleren. Het kan zijn dat deze spier geblokkeerd, versteend of aangespannen is als deze spier spierinflatie heeft. Laat deze spier door de osteopaat zacht masseren. Is de spier verzwakt, doe dan fysiotherapeutische oefeningen. Dit kan flinke verlichting geven in de rug.

  Ik heb zelf een fysiotherapeut gevonden die gespecialiseerd is in klachten aan deze spier. Ik heb inmiddels een aantal behandelingen gehad en het levert resultaat op, nu kan mijn chiropractor mijn rug ineens wel behandelen. Het kostte mij acht jaar ellende om een passende behandelaar te vinden. Ik ben er nog lang niet maar ik voel me inmiddels al een stuk beter.

  Natuurlijk heeft niet iedereen met rug-, rib, schouder-, nek- en longklachten een probleem met deze spier, maar de kans is zeker aanwezig gezien dit allemaal met elkaar verbonden is.

  • Mai

   27 juni 2019 04:09

   Kan men door het kraken van de rug met behulp van een wig een nekblessure oplopen? In 2018 kreeg ik een wig van de desbetreffende behandelaar in mijn T 3 en 4 en T 5 en 6 wervels, ik heb nog nooit zo veel pijn gehad. Later lag ik met mijn hoofd aan de andere kant van de behandeltafel in zijligging en toen drukte hij met zijn knie in iedere wervel. Sindsdien heb ik tijdens het zwemmen, ramen wassen en stijldansen erg veel nek- en hoofdpijn. Ik moet de hele tijd mijn armen laag houden omdat ik anders erg veel pijn krijg. Ik had wel een eerlijke radioloog die in 2017 tegen me zei dat ik twee hernia’s, een scheurtje in mijn T-kolom en een nekhernia had. Naar mijn idee stoppen de twee neurologen en de orthopeed die me hebben behandeld het een beetje in de doofpot, ze blijven alles ontkennen. Niemand mag mijn rugwervels nog met één vinger aanraken zei een van de neurologen, dat vond ik erg raar. Ik als patiënt word voor mijn gevoel gewoon weggezet en genegeerd. Is dit in ons ‘rechtvaardige’ land mogelijk en toegestaan? Als je maar geld hebt dan kom je verder.

   • Lisy

    23 juni 2019 15:13

    Ik had in eerste instantie verschoven gedraaide ribben en schouders. Ja naar de chiropractor. Fout zij kraken alleen de rug en zetten zeker geen ribben en schouders terug op hun plaats verkeerde behandeling. Mijn rug laten kraken terwijl er niks mis mee was. Waardoor ik bochel, scoliose, spiraal vorming in de rug en alle tussen wervels schots en scheef kwamen te zitten. Dat was verschrikkelijk. Geen enkele osteopaat chiropractor Manuele fysiotherapeut die de ribben en schouders recht kan zetten.

    Heel toevallig kwam ik in Spanje eentje tegen die dat wel kan. Nu heb ik weer opnieuw een ongelukje met mijn ribben en schouders ik zoek alles af in Nederland niks gevonden. Is er iemand die een Nederlandse behandelaar weet die wel ribben en schouders recht kan zetten. Voor nu deze keer heb ik een spoed vakantie naar Spanje geboekt dat kan niet elke keer reisje naar Spanje dat is veelste duur. (deze Spaans behandelaar oké hij is de enige tot nu toe die mijn schouders en ribben rechter kan zetten dat is ook het enige waar ik tevreden over ben wat als rug kraker is hij weer super waardeloos) als osteopaat is hij ook alleen maar basis behandelaar. Zo heeft iedereen zijn eigen kwaliteiten en min punten. Ik zeg het erbij om te ver komen dat iemand denkt dat hij een wonder behandelaar is. Bedenk ook dat ribben vlakbij je ruggengraat zitten en er altijd een risico is dat het fout kan gaan. Ik moet nu met pijnlijk schouders ribben en bij behorende pijnklachten naar Spanje terwijl ik helemaal geen koffer kan tillen. Zucht auw.

    • Nathalie

     24 oktober 2019 12:14

     Hier ook last van pijnlijke ribben en schouder. Een osteopaat is tot nu toe de enige die mij van mijn klachten af kan helpen.

     • Lisy

      25 oktober 2019 18:20

      Vraag je osteopaat om naar je diafragma- en middenrifspier en deze verbindingspunten te kijken en je hier indien nodig voor te behandelen. Het ontlasten van deze spier ontlast indirect je hele lichaam van uiteenlopende klachten. Voor mij werkt dit super. Het geeft mij verlichting wat betreft pijn in mijn schouders, rug, ribben, nek, longen, hoofd, buik etcetera. Het kostte mij acht jaar om dit te ontdekken.

    • Said

     18 januari 2019 03:43

     Ik wil graag een keer mijn botten kraken als het kan bij jullie. En als het kan dan hoor ik het graag.

     • Cenkking

      13 augustus 2018 19:35

      hoi
      ik heb erg last van mijn linkerschouder die 2jaar geleden uit de kom kwam. mijn trainer had die erin gezet ma de pijn ging gewoon ma niet weg...Na 1maand later toen het gebeurde ben ik na fysio geweest maar hielp ook niet. toen dacht ik maar 1jaar niet te trainen zou zo herstellen..dacht dat het beter zou worden... maar als ik een snelle beweging maak doet het weer pijn.

      • Maas31

       26 oktober 2017 20:02

       Wat jammer dat ik best wel veel negatieve reacties lees... Ik ben nu drie keer behandeld, nek, hele rug en ribben n.a.v. vele ongelukkige ongevallen, motor en paard tijdens mijn leven (ik ben nu 57). Ik ervaar de behandeling als 'eng' maar de gevolgen als zeer positief! Als je het afvlakt als een beetje kraken, mis je het openstaan van de dieptewerking van een behandeling.
       De basis van chiropraxie is de stroompjes van het zenuwstelsel te optimaliseren door de blokkade weg te nemen, dit gaat niet alleen over de rug maar direct ook voor je organen. Maar hier heb je kennis van het zenuwstelsel en orgaanstelsels voor nodig.
       Ja, ik vind het ook prijzig maar het is niet voor niets een universitaire opleiding, die helaas in Nederland niet erkend is. Een huisarts of dierenarts vraagt exact dezelfde prijs trouwens.
       Ik vind het, tot nu toe, letterlijk een verademing voor mijn fysiek maar ook mentaal heeft het invloed (is mijn mening en ervaring).


       • chevvybigblock

        22 september 2017 16:59

        Ik heb last van vastzittende spieren en dergelijke in mijn schouders en nek. Dat kan dikwijls veel pijn doen en ik kan m'n hoofd amper bewegen. Dat gaat ook verder tot bijna halverwege m'n rug. Nu is mijn vraag of een kraker mij hierbij kan helpen zodat alles weer wat los komt? Zo blijven rondlopen is geen optie, dus ik wil er graag wat aan laten doen!

        • Nancy

         05 september 2017 22:27

         Nadat ik hevige pijnen in m'n onderrug had en daardoor beperkt kon lopen door de lijn, een chiropractor bezocht in Amsterdam. Na de eerste behandeling waren de pijnklachten enorm verminderd, na 5 behandelingen klacht vrij!! Absolute aanrader wanneer je van je rugklachten af wil.

         • Dj

          19 maart 2017 19:14

          Bij mij heeft het negatief effect. Ik heb nu al zes behandelingen gehad maar het komt steeds erger terug. Ik heb een ziekte in mijn rug dat die krom groeit.

          • Sheryl

           03 november 2017 14:49

           Wat ik dan jammer vind van jouw chiropractor dat hij je nog behandelt. Jouw probleem is niet voor zijn werkveld.

           • Leticia

            22 september 2017 23:53

            Hallo Dj, ik heb helaas ook geen positieve ervaringen met die behandelingen. Ik zou goud geven om eens een dag zonder pijn te zijn. Welke ziekte heb jij aan je rug dan?

           • Mirwais

            26 december 2016 22:55

            Beste Steffie,

            Ik heb al tien jaar last van mijn nekklachten.
            Heeft u het adres van die behandelaar voor mij?

            Mvg

            .
            - Advertentie -
            - Advertentie -