Wat kun je doen tegen migraine? Migraine is helaas niet te genezen, maar wel te behandelen. De eerste stap is het vermijden van factoren die een aanval uit kunnen lokken. Lukt het niet om migraine te voorkomen met bovenstaande tips en eventueel medicatie? Dan kunnen medicijnen tijdens migraineaanvallen eventueel helpen. We maken onderscheid tussen 2 soorten medicijnen:
- niet-specifieke migrainemedicijnen
- specifieke migrainemedicijnen
Behandeling van migraine met niet-specifieke migrainemedicijnen
Pijnstillers
Pijnstillers bij migraine (zoals paracetamol en aspirine) worden als een niet-specifieke behandeling van migraineaanvallen beschouwd en worden ook wel in combinatie met andere middelen gegeven. Ze werken het beste als ze zo vroeg mogelijk worden ingenomen. Deze middelen kunnen bij lichte tot matige pijnverlichting geven. Bij langdurig gebruik bestaat de kans dat de hoofdpijn juist verergert.
Ontstekingsremmers
Ontstekingsremmers (NSAID’s) hebben naast de ontstekingsremmende werking ook een koortsverlagende en pijnstillende werking. Het beste resultaat krijg je hiermeeals je deze middelen zo vroeg mogelijk inneemt. Sommige mensen kunnen bij veelvuldig gebruik maag- of darmklachten krijgen.
Middelen tegen misselijkheid
Middelen tegen misselijkheid worden gegeven om de misselijkheid te bestrijden die vaak bij een migraineaanval optreedt. Braakremmende middelen worden bijna altijd in combinatie met een pijnstiller gegeven. De pijnstiller wordt dan beter in het lichaam opgenomen.
Behandeling van migraine met specifieke migrainemedicijnen
Triptanen
Triptanen zijn gerichte anti-migrainemedicijnen die kunnen helpen bij het stoppen van een migraineaanval. Triptanen vernauwen de bloedvaten in de hersenen, die tijdens de hoofdpijnfase van de migraineaanval verwijd en ontstoken zijn. Alle soorten triptanen moeten worden ingenomen tijdens een aanval aan het begin van de hoofdpijnfase. Triptanen geven een effectieve pijnverlichting. Daarnaast hebben ze een gunstig effect op de begeleidende verschijnselen als misselijkheid, fotofobie en fonofobie (overgevoeligheid voor licht- en geluidsprikkels). Mensen die triptanen gebruiken hebben soms last van onder andere duizeligheid of slaperigheid.
Er bestaan 7 verschillende triptanen, met kleine onderlinge verschillen. Ze zijn beschikbaar als tabletten, neussprays, zetpillen en injecties. Er wordt aangeraden om triptanen maximaal 10 keer per maand te gebruiken, omdat er anders een risico bestaat op hoofdpijn door overmedicatie.