Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van darmkanker

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. MPH H. Vrij-Mazee
5 uit 5 - 8 beoordelingen
Beoordeling icoon8 mensen vonden deze informatie nuttig

Als vastgesteld is dat je dikkedarmkanker hebt, wordt er een CT-scan, MRI-scan of echo gemaakt. Dit wordt gedaan om vast te stellen wat het stadium van de ziekte is en welke behandeling het meest geschikt is.

Het kan even duren voordat alle noodzakelijke onderzoeken gedaan zijn en je hier de uitslagen van krijgt. Dit kan voor veel spanning en onzekerheid zorgen. Het helpt als je weet wat er precies bij de onderzoeken gaat gebeuren. Als dit niet verteld wordt, vraag hier dan gerust naar op de afdeling waar de onderzoeken plaatsvinden of vraag het aan je specialist.

Het doel bij de behandeling van dikkedarmkanker kan zowel genezing (curatieve behandeling) als vermindering van klachten of remmen van de ziekte (palliatieve behandeling) zijn. De meest toegepaste behandelingen bij dikkedarmkanker zijn een operatie, bestraling of chemotherapie, of een combinatie van deze behandelingen.

Operatie (chirurgie)

Tijdens een operatie wordt geprobeerd de tumor volledig te verwijderen. Vaak wordt ook een deel van het weefsel om de tumor heen verwijderd. De operatie heeft geen gevolgen voor de darmfunctie. Het kan zijn dat de aanleg van een tijdelijk of blijvend stoma (uitgang van de darm op de buik) nodig is.

Bestraling (radiotherapie) bij darmkanker

Bestraling wordt vooral toegepast bij patiënten die een tumor in de endeldarm hebben. Bestraling is een plaatselijke behandeling met als doel de kankercellen te vernietigen, terwijl de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven.

SIRT inwendige bestraling bij uitgezaaide darmkanker

Vergevorderde darmkanker geeft soms uitzaaiingen naar de lever. Voor uitgezaaide darmkanker naar de lever is selectieve internet radiatie (SIRT) mogelijk. Dit is een manier van inwendige bestraling tegen uitgezaaide darmkanker met tumoren in de lever. Bij de SIRT-behandeling worden miljoenen kleine radioactieve bolletjes (SIR-Spheres genaamd) direct aan de levertumoren afgegeven. De interventieradioloog maakt een klein sneetje in de liesslagader en leidt een katheter (een flexibel buisje) door de slagader heen tot in de lever. De SIR-Spheres dienen ze via deze katheter toe. De bestraling wordt nu direct aan de levertumoren afgegeven. De bolletjes laten de tumoren krimpen en verlengen de overleving van de patiënten met behoud van kwaliteit van leven. De SIRT-behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en na een nacht in het ziekenhuis kun je weer naar huis.

Chemotherapie bij darmkanker

Chemotherapie is een behandeling van kanker met celdodende of celdelingremmende medicijnen: cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica, elk met een eigen werking. De medicijnen kunnen op verschillende manieren worden toegediend: per infuus, per injectie of als tablet. Via het bloed verspreiden de medicijnen zich door je lichaam en kunnen bijna overal de kankercellen bereiken. Vaak worden er combinaties van verschillende medicijnen gegeven. Chemotherapie bij dikkedarmkanker neemt één of meerdere dagen in beslag. Hierna heb je een rustperiode van drie of vier weken. Zo'n periode is dan één kuur. Op dezelfde manier volgt nog een aantal kuren. Meestal krijg je zes tot acht kuren.

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie bestaat uit het toedienen van medicijnen die zich bij het bestrijden specifiek richten tegen kankercellen met bepaalde eigenschappen. Daarmee werkt doelgerichte therapie specifieker dan chemotherapie, waarmee doelgerichte therapie vaak wordt gecombineerd. Voorbeelden van doelgerichte medicijnen zijn bevacizumab, cetuximab en panitumumab. De arts kan je vertellen of je in aanmerking komt voor doelgerichte therapie.

Het kan wel tien jaar duren voordat een gezonde cel uiteindelijk een kankercel wordt in de dikke darm. Bij vroegtijdige opsporing is dikkedarmkanker over het algemeen goed te behandelen. In een vergevorderd stadium van dikkedarmkanker zijn de vooruitzichten veel minder gunstig. De kans op genezing en overlevingskans zijn dan kleiner.

Bronnen: Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Antoni van Leeuwenhoek Darmkankercentrum, Kanker.nl, Ziekenhuis.nl

Bronnen

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 15-02-2021

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 8 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -