Cysten op de eierstokken worden over het algemeen veroorzaakt door schommelingen in de hormoonhuishouding. Ze komen voornamelijk voor bij vruchtbare vrouwen, omdat cysten vaak ontstaan tijdens de ovulatie (eisprong). Hoe vaak cysten op de eierstokken precies voorkomen is onbekend, omdat je er niet altijd iets van merkt.
Er zijn verschillende soorten cysten die op de eierstokken kunnen voorkomen met verschillende oorzaken. Hieronder staan de verschillende cysten beschreven.
Functionele cysten op eierstokken
Functionele cysten op de eierstokken komen het meest voor. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten functionele cysten:
- Dit soort cysten ontstaan wanneer een follikel (blaasje waar een eicel in groeit) zich vult met vocht. Ze komen vaak voor bij vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen krijgen.
- Corpus Luteumcysten. Deze ontstaan op het moment dat een follikel waar een eicel in groeit tijdens de ovulatie niet openbarst, maar heel blijft. De cyste kan enkele centimeters groeien, waarna hij vanzelf weer verdwijnt door te knappen.
Functionele cysten zijn ongevaarlijk. Ze zijn goedaardig en kunnen een doorsnede krijgen tot 6 centimeter. Vaak verdwijnen dit soort cysten spontaan.
Dermoïdcysten op eierstokken
Een dermoïdcyste (teratoom) is een holte op de eierstok die gevuld is met vreemde weefsels. Dit soort cysten komen weinig voor. De cyste is gevuld met vetweefsel, haren, talgklieren en soms zelfs met tandweefsel. Dermoïdcysten kunnen tot wel 25 centimeter groot worden. Ook dit soort cysten zijn over het algemeen goedaardig en worden toevallig ontdekt.
Endometriumcysten op eierstokken
Endometrium betekent baarmoederslijmvlies. Een endometriumcyste ontstaat doordat weefsel vanuit de baarmoeder naar buiten groeit, zo ook op de eierstokken. Tijdens de menstruatie groeit dit soort cyste mee en vult zich met oud menstruatiebloed. De endometriumcysten zijn eveneens in de meeste gevallen goedaardig.
Cystadenomen op eierstokken
Cystadenomen ontstaan uit cellen die aan de buitenkant van de eierstok zitten. Ze zitten vaak met een steeltje vast aan de eierstok. De cysten kunnen gevuld zijn met vloeistof (sereuze cystadenoom) of met slijm (muceuze cystadenoom). Cystadenomen kunnen tot ongeveer vijftien centimeter groot worden. Deze cysten zijn meestal goedaardig, maar kunnen kankercellen bevatten.