Bronchiolitis is een acute ontsteking van de kleinere takken van het luchtwegsysteem (de bronchioli) en heet ook wel verkoudheid in de longen.
Wat zijn de bronchioli?
De luchtpijp vertakt zich in twee grote takken (linker en rechter bronchus) die naar beide longen lopen. In de longen vertakken de bronchi zich in steeds kleinere takjes (bronchioli): een ingenieus systeem waardoorheen de lucht zich verspreidt. Aan het einde van de kleinste vertakkingen liggen de longblaasjes. Via deze longblaasjes verlaat de zuurstof de longen en wordt het opgenomen in het bloed, dat langs de longblaasjes loopt.
Bronchiolitis komt voornamelijk voor bij zuigelingen en jonge kinderen. In het eerste levensjaar krijgen ongeveer 11 op de 100 kinderen een keer bronchiolitis. Daarnaast heersen er vaak epidemieën die bronchiolitis bij jonge kinderen veroorzaken. Bronchiolitis heerst voornamelijk in de winter en aan het begin van het voorjaar. Ook ouderen hebben vaak last van bronchiolitis. Iemand kan meerdere keren per jaar bronchiolitis krijgen.
Bronchiolitis komt dus erg vaak voor bij kleine kinderen en hoeft geen ernstige gevolgen te hebben. Meer over longziektes, piepende ademhaling bij baby’s en baby hoest vind je in het dossier: Hoestende baby’s met een piepende ademhaling.