"Iedereen is verbaasd dat ik alweer loop met mijn nieuwe heup"

Verhaal door Marlous (62)

Wie haar ziet lopen, vermoedt niet dat Marlous van den Brink (62 jaar) pas drie weken geleden haar heupprothese heeft gekregen. Onder het toeziend oog van 75 orthopeden uit het hele land, werd bij haar met behulp van de direct-voorste benadering een heupprothese geplaatst. 

"Gelukkig merk je zelf niets van al die kijkers tijdens de operatie. De dag na de operatie mocht ik van de fysiotherapeut al uit bed komen en mijn been omhoog en omlaag bewegen. Het eerste wat ik dacht was 'kan dat wel?', maar ik ben er toch voorzichtig op gaan staan. Ik heb nog de ondersteuning van een kruk nodig, maar verder loop ik al weer als een kievit."

Veel oefenen om zo goed mogelijk te herstellen

"Minder dan 24 uur na de operatie was ik dus al op de been. Het herstel verliep zo voorspoedig dat ik op maandag, drie dagen na de operatie, al naar huis mocht. Dat ging me allemaal even te snel. Ik had voor de operatie al besloten om twee weken in zorg- en herstelhotel Groot Stokkert te verblijven, om daar gericht te werken aan mijn herstel. Daar was ik erg gefocust om te oefenen. Twee weken lang was ik elke dag alleen maar bezig met mijn lijf. Die noeste arbeid heeft vruchten afgeworpen. Het gaat verbazingwekkend goed. Sterker nog, mijn hele omgeving is stomverbaasd dat ik al weer zo loop. Ik kan me thuis op een kruk al weer heel goed redden. Buitenshuis gebruik ik twee krukken, maar dat is vooral om anderen erop te attenderen dat ik nog niet helemaal goed ter been ben."

Nog even voorzichtig doen, maar dolblij met het resultaat

"Mijn dokter heeft geadviseerd om de eerste zes weken met twee krukken te lopen en tot een maand of drie naar de operatie met één. Ik ben ook niet van plan iets te forceren of te overhaasten. Ik ben blij dat ik de operatie heb gedaan. Ik heb geen pijn meer en hoef niet meer met kleine pasjes te lopen. Ook sta ik weer rechtop. Mijn kinderen zeiden op een bepaald moment dat ik steeds krommer ging lopen, alsof ik dubbeltjes aan het zoeken was."

"In de eerste week na de operatie beleefde ik in het bos bij het zorghotel een hachelijk moment. Met mijn kinderen ging ik even op een bankje zitten; zakten we daar doorheen. Ik lag helemaal in de kreukels. Natuurlijk was ik bang dat mijn heup naar de filistijnen zou zijn, maar dat was gelukkig niet het geval. Alleen even flinke spierpijn.

Reageren

Reacties

 • Sil

  Mina

  Had je veel pijn direct na de operatie? En hoe gaat dat dan als je naar het wc moet? Want ik ben heel zelfstandig, maar ben bang voor de operatie op 16 oktober.

  Reageer
 • Sil

  Lana

  Dag allemaal ,
  Ik ben 68 en heb 2 jaar geleden een volledige nieuwe heup gekregen.
  Het is in het begin heel goed gegaan, geen pijn meer, wel angst om iets verkeerd te doen. Nu dacht ik vandaag, ik ga terug een kilometertje stappen, eerlijk ik heb dat niet onderhouden. Onderweg hield ik het bijna niet uit van de pijn, en was ik blij dat ik terug thuis was. Nu mijn vraag " heb ik te weinig bewogen de laatste tijd? Na een kwartiertje te rusten is de pijn terug weg gegaan, maar de angst is blijven hangen. Hebben jullie dat ook? Dankjewel!

  Reageer
 • Sil

  Stef

  Hallo allemaal,

  Ik ben 50 jaar en sinds kort in het bezit van 2 nieuwe heupen.
  Vorig jaar (2018) werd er geconstateerd dat ik aan hevige artrose leed in mijn heupgebied, en dat er maar 1 optie was om iets aan de pijn te doen, en dat was een volledige heupprothese. Nadat ik geopereerd was en in vanuit de recovery terg naar de afdeling was gebracht, kwam de fysio al langs om een stukje te lopen. Ik dacht toen meteen van zooooo dat is snel. Het ging zo goed dat ik daarna eigenlijk meteen ontslagen werd uit het ZH. Ik ondervond wel het gevoel dat mijn ene been nu langer leek dan de andere maar dat zou idd goed komen. Ik heb 3 dagen met 2 krukken gelopen en ongeveer 1 week met 1 kruk, daarna liep ik eigenlijk al heel snel netjes en zonder begeleiding van hulpmiddelen. Nadat ik vroeger heel veel had gesport en nooit gerookt had ik dus een heel snel herstel, en dit was een fijn gevoel. na 6 weken was ik dan ook alweer volledig aan het werk.

  Nu ruim 1 jaar later was het zelfde probleem geconstateerd, maar nu aan mijn rechter heup. Ik was totaal niet angstig voor deze operatie, maar ik hield wel in mijn achterhoofd dat het geen garantie was dat het nu weer qua herstel hetzelfde zou verlopen als de eerste keer. Dag 1 opgenomen in de ochtend om 7u om omstreeks 8.30u geopereerd te worden

  Rond 10.30u terug op de afdeling en de rest van de dag een beetje oefenen tot de fysio kwam. Deze heeft mij een stukje laten lopen met een looprekje en dit ging wonderbaarlijk goed. De andere dag ben ik nadat ik nog een keer had gelopen met krukken, tezamen met fysio en de trap hiermee op en af kon, ontslagen uit het ZH. Thuis heel veel geoefend met krukken en oefening die ik had meegekregen van de Fysio. Inmiddels 1 week later loop ik wederom met 1 kruk en alles verloopt eigenlijk vlekkeloos, wel nog medicatie voor de pijn maar verder geen andere pijntjes of iets dergelijks. Wel wilde ik even benadrukken dat dit mede mogelijk is gemaakt door de kundige Orthopeed uit het ziekenhuis in Roosendaal.

  Reageer
 • Sil

  Gonny

  7weken geleden heb ik een heupprotese gekregen.leeftijd80 jaar.
  Na 2 dagen naar huis. Therapeut 2 maal thuis geweest.
  Hij was verbaasd dat ik alzo goed kon lopen zonder pijn.
  Daarna bij hem op de praktijk geweest.
  Na 3 weken zegt hij, inhuis zonder krukken, buiten met 1 kruk.
  Nou, dat heb ik geweten. Kon na 3 dagen geen kant meer op van de pijn.Ja, zegt hij, teveel gelopen.Zo,n spierpijn,nog veel erger dan voor die tijd. De eerste behandelingen alleen mijnspieren behandeld.
  Nu weer aan de apparaten. Zit 3 keer per dag op de home trainer.
  Doe alle oefeningen. Alles gaat goed, behalve het lopen.
  Het is nu 7 weken geleden dat ik geopereerd ben en 4 weken dat ik instortte.
  Ik ben ten einde raad, Hoelang moet dit nog duren. Ik zie geen vooruitgang.
  Kan nu weer een paar passen los lopen

  Reageer
 • Sil

  Gonny

  6 weken geleden een heupprotese gekregen.
  Het ging al heel snel goed. Na 3 weken zegt de therapeut.
  In huis zonder krukken, buiten met een kruk.

  Nou, dat heb ik geweten. Het ging goed buiten met een kruk,
  Totdat ik ws te ver heb gelopen. Zo,n vreselijke pijn in mijn bil streek,
  Kon alleen verder als ik mijn bil ondersteunde. En een pijn daarna,
  Helemaal terug bij af, zelfs erger. Een pijn , moest de volgende dag n.d, therapeut. Kon niks meer, hij heeft toen alleen min spieren behandelt. Gisteren bij de chirug geweest, foto,s gemaakt. Mijn heup is perfect. Ja, dat kan gebeuren. Is zijn antwoord

  Ik slik nu paracetamol, en pilletjes tegen de spierpijn.
  Daar heb ik wel baat bij.

  Heeft iemand soortgelijke ervaringen en Hoelang het nu nog kan duren voordat ik weer normaal kan lopen.

  Reageer
 • Sil

  Rogier

  Heel indrukwekkend deze persoonlijke ervaringen. Zelf krijg ik steeds meer pijn in mijn rechterheup bij het er op liggen in de nacht. Bij het opstaan pijnlijk stijf rechts en dat verergert best wel snel. Duidelijk artrose m.i..

  Op een röntgenfoto waren echter geen afwijkingen te zien de reden voor mijn huisarts, naast dat ik nog redelijk soepel kan bewegen en lopen als ik eenmaal op gang ben een verwijzing te weigeren. Brengt me in een dilemma. Ik had veel liever nu een nieuwe heup gehad dan bijvoorbeeld na 5 jaar tobben als ik 77 ben, en een operatie belastender en een herstel moeizamer is.

  Reageer
 • Sil

  M@rssie

  Ik ben 35 en heb op 19 dec 2018 een totale heupprothese gekregen aan mijn rechter heup. Het is nu een paar dagen geleden. Meteen toen ik wakker werd uit de operatie had ik ontzettend veel pijn aan mijn knie. Veel meer zelfs dan aan mijn heup. Mijn knie en voet staan ook wat naar binnen maar ik weet niet zeker of dat dat altijd al is geweest.
  Het lopen met mijn nieuwe prothese is echt een verademing. Ik kan weer op mijn been staan en ben er zo ontzettend blij mee. Anderhalf jaar geleden is er bij mij heupkopnecrose geconstateerd en door omstandigheden kon ik nu pas geopereerd worden.

  Alleen vanaf het moment dat ik ontwaakte uit de operatie heb ik ondraaglijke pijn aan mijn knie! En nu nog steeds. Ze zeggen dat ik nu pijn in mijn knie heb omdat ik me knie nu meer belast dan voorheen en omdat ze aan mijn been hebben getrokken bij het plaatsen van de heupprothese.

  Het voelt niet aan als spierpijn, heb ook geen uitstralende pijn rondom mijn knie. De pijn zit alleen rondom het harde gedeelte van mijn knie dat pijn doet. Ook staat mijn knie een beetje naar binnen en zit er een deukje aan de zijkant. maar weet niet of dat dat voorheen ook al was.

  ALS IK PLAT OP MIJN RUG LIG KAN IK MIJN KNIE NIET BUIGEN EN MIJN VOET NAAR ME TOE TREKKEN. Niet omdat het pijn doet maar omdat ik die beweging niet kan maken.

  IN ZIT STAND KAN IK MIJN BEEN/KNIE NIET OPSTREKKEN VAN DE GROND.
  geen millimeter, niets....

  Hebben meer mensen dit gehad?
  HELAAS HEB IK NU MEER PIJN EN LAST VAN MIJN KNIE dan van mijn heup...

  Reageer
 • Sil

  Jess

  Zo'n zes jaar geleden kreeg ik een ontzettende pijn in mijn lies. Naar de huisarts geweest, die mij doorverwees naar therapie. Daar ging de therapeute een paar bewegingen doen en hield het meteen op. Je hebt een versleten heup zei ze en je moet weer naar de huisarts. Nou die lachte mij uit en zei " ik weet wel voor 95% zeker dat jij dat niet hebt" Gelukkig heb ik volgehouden dat ik foto's wilde en ja hoor, niet één maar twee versleten heupen (zelfs aangeboren).

  Ik ben naar de orthopeed geweest en die wilde gezien mijn leeftijd (nog geen 50) dat ik nog zolang mogelijk door bleef lopen. Op een gegeven moment kon ik het niet langer meer en ik heb toen een nieuwe heup gekregen. Deze bleek meteen al na de operatie zo'n vier cm langer geworden te zijn. Daar waggelend bijna een jaar mee rondgelopen. Ik heb toen een aangepaste schoen gekregen en na bijna een jaar ermee gelopen te hebben, de andere heup laten doen en gevraagd deze even qua lengte aan te passen haha.

  Ik heb altijd pijn in mijn lies gehouden bij de eerste heup, de tweede voelde veel beter. Maar paar maanden geleden zat ik bij mijn moeder op het balkon en wou ik één van mijn hondjes op beuren om op schoot te zetten en ik voelde de knobbel eruit schieten, wat wel vaker gebeurd. En ik dacht even rustig omhoog gaan maar jeetje joh, wat een pijn en gilde meteen naar mijn moeder bel de ambulance maar. Ze hebben mij echt plat moeten spuiten om mij op de brancard te krijgen. Dit is een pijn die nergens mee te vergelijken is en hoop ik dit never nooit meer mee te maken. Maarja ben nu best wel bang met heel veel dingen waar ik nooit zoveel bij nadacht en ik vind dat mijn leven nu wel heel erg veranderd hierdoor.

  Nou hoorde ik van een vriend die ook een nieuwe heup heeft, maar een sportheup dat dat bij hem niet kan gebeuren. Waarom doen ze dat ook niet bij mensen van mijn leeftijd? Ik moet al zoveel dingen laten door die nieuwe heupen, maar durf nu nog minder en dat maakt mijn leven er niet beter op.
  Oké met twee kapotte heupen doorlopen was ook geen optie, maar ik heb hier best wel moeite mee. En op die momenten probeer ik dan maar te denken, het had erger gekund. Ik had ook een ongeneeslijke ziekte kunnen hebben en ik probeer nog van de dingen die ik wel kan te genieten.
  Verstand op nul, blik op oneindig en blijven lachen :)

  Reageer
 • Sil

  Fit als n hoentje

  Nu twee maanden later helemaal top! Lopen en huishouden zelf doen. Heb een voorspoedig herstel en een fantastische operatie gehad. Eindelijk geen pijn meer!

  Reageer
 • Sil

  Ven

  Ik ben 79 jaar, twee weken geleden geopereerd voor een complete (richte ) nieuwe heup, op de dag van vandaag kan ik 1,5 km's loop met een kruk, en ben ik nu om te oefenen zonder kruk. 20 jaren geleden mijn linkse heup was ook complete vernieuwd, nu de techniek is veranderd, het litteken is korter geworden dus minder schade aan de spieren..

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

77 + 3 =

Cookies

Gezondheidsplein

Om je een informatieve en prettige online ervaring te bieden, maken Gezondheidsplein.nl (onderdeel van solvo b.v.) en derden gebruik van verschillende soorten cookies. Hieronder vallen functionele, analytische en persoonlijke cookies. Met deze cookies kunnen we de werking van onze website verbeteren en je van gepersonaliseerde advertenties voorzien.

Door op ‘Akkoord en doorgaan’ te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- & cookieverklaring.

Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren