Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Een verhoogd risico op hartfalen door gebrek aan kennis?

donderdag 29 september 2016 | Bron: Antwoordenophartfalen.nl

Een verhoogd risico op hartfalen door gebrek aan kennis?

De aandoening hartfalen komt steeds vaker voor. In Nederland lijden er momenteel bijna 142.000 mensen aan hartfalen, een aantal dat rond 2025 waarschijnlijk toeneemt tot 195.000. Toch hebben veel Nederlanders nog onvoldoende kennis over deze aandoening. 

Dit blijkt uit onderzoek van Pumping Marvellous en St. Jude Medical dat vandaag, op de Wereld Hart Dag, wordt gepubliceerd. Een ruime meerderheid van de respondenten verwart de symptomen van hartfalen met die van een hartaanval en gelooft dat mannen een hoger risico hebben op hartfalen. Dit terwijl hart- en vaatziekten juist doodsoorzaak nummer één zijn bij vrouwen.

Hartfalen of een hartaanval?

Hartfalen is een serieuze chronische aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed door het lichaam heen kan pompen. Deze aandoening komt voor bij mensen van alle leeftijden en de symptomen bestaan onder andere uit vermoeidheid, kortademigheid en zwellingen door het vasthouden van vocht.

De Nederlandse respondenten van het onderzoek dachten juist dat pijn op de borst en een onregelmatige hartslag kenmerkend zijn voor hartfalen, terwijl dit eigenlijk symptomen van een hartaanval zijn. Ook wist slechts de helft dat zwellingen door het vasthouden van vocht een symptoom is van hartfalen. Vooral zorgwekkend is dat bijna één op de vijf respondenten dacht dat hartfalen helemaal geen symptomen geeft.

Invloed levensstijl op hartfalen

De meeste Nederlandse respondenten weten gelukkig dat een gezonde levensstijl belangrijk is bij het voorkomen van hartfalen. Zij wisten bijvoorbeeld dat overgewicht, stress, roken en weinig beweging hartfalen kunnen veroorzaken. Toch denkt bijna de helft dat ook pech een oorzaak is van hartfalen. Dit terwijl je juist wél invloed kunt uitoefenen op het ontstaan van hartfalen, namelijk door het aanhouden van een gezonde levensstijl. Ook is het belangrijk om bij klachten die duiden op hartfalen op tijd naar de huisarts te gaan.

Bewustwording rond hartfalen

Kortom, het onderzoek maakt duidelijk dat veel mensen te weinig weten over hartfalen. Hoe meer mensen bekend zijn met de aandoening en de bijbehorende klachten, hoe groter de kans dat hartfalen op tijd wordt geconstateerd en aangepakt.

De stichting ICD dragers Nederland (STIN) en LVAD.nl streven ook naar meer bewustwording rond hartfalen. Daarom willen zij met hun platformen hieraan bijdragen. Hoewel hartfalen ongeneeslijk is, kunnen veel mensen door een goede behandeling alsnog lang en gelukkig leven.

Wil je meer weten over hartfalen en het onderzoek uit dit artikel? Kijk dan op antwoordenophartfalen.nl.

.
- Advertentie -
- Advertentie -