Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Tomaten verminderen kans op prostaatkanker

vrijdag 29 augustus 2014 | Bron: Goedgevoel.be

Tomaten verminderen kans op prostaatkanker

Geregeld tomaten op het menu? Dat doe je dan volgens Brits onderzoek goed. Zij vonden namelijk dat de kans op prostaatkanker met 20% afneemt als je geregeld tomaten eet.  Ook wortelen, paprika’s en watermeloen blijken handige bondgenoten in de strijd tegen prostaatkanker.

Lycopeen verantwoordelijk voor verminderde kans

Aan het onderzoek deden 14.000 Britse mannen mee, in de leeftijd van 50 tot 69 jaar. Om het risico op prostaatkanker met 20% te verminderen, bleken wekelijks tien porties tomaten nodig. Deze risico-verminderende werking zou te danken zijn aan lycopeen, een stof die ook in wortelen, watermeloen en paprika's zit.  Wanneer je bovenop de benodigde portie tomaten, ook je aantal porties fruit per week verdubbelt, daalt het risico met nog eens 15% extra.

Meer calcium en selenium

Daarnaast blijkt ook selenium- en calciuminname een belangrijk factor. Een dagelijkse dosis calcium van 750 tot 1.200 milligram en 105 tot 200 microgram selenium per dag wordt aangeraden. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -