Fibromyalgie: diagnose en behandeling
Naar schatting lijdt wereldwijd twee tot drie procent van de volwassenen aan fibromyalgie. Maar wat is dat eigenlijk?
Fibromyalgie is afgeleid uit het Latijn en Grieks en betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. Het is een chronische aandoening met diverse symptomen, zoals pijnlijke en stijve spieren, krachtverlies en ernstige vermoeidheid. De symptomen kunnen het dagelijks leven zeer beïnvloeden. Werken, sporten en andere dagelijkse bezigheden kunnen lastig worden. Door de impact van fibromyalgie kun je daarnaast last krijgen van psychische problemen. Denk hierbij aan depressie, angst, agressie of vergeetachtigheid.
Zelfde als spierreuma?
Fibromyalgie wordt vaak verward met de term spierreuma. Erg begrijpelijk, want fibromyalgieklachten lijken op reuma. Bij reuma heb je pijn door ontstekingen in je gewrichten. Bij fibromyalgie treden dezelfde pijnklachten op, maar ze worden niet veroorzaakt door een ontsteking. Daarnaast bevinden de klachten zich bij fibromyalgie niet in de gewrichten, maar in de spieren. Fibromyalgieklachten hebben meestal een wisselend patroon. De ene keer heb je er meer last van dan de andere keer.
Diagnose en behandeling fibromyalgie
Diagnose
De diagnose fibromyalgie is lastig om te stellen, omdat de klachten bij meerdere aandoeningen passen. Er bestaan meerdere methodes om de diagnose te stellen. Meer informatie over het stellen van de diagnose vind je op de pagina Testen op fibromyalgie.
Behandeling met medicijnen
Er bestaan er geen specifieke medicijnen om fibromyalgie te genezen. Wel kun je de klachten bestrijden met medicatie. Op de pagina Medicijnen bij fibromyalgie vind je meer informatie over verschillende medicijnen en de voor- en nadelen daarvan.
Behandeling door specialist
Naast medicijnen bestaan er verschillende behandelingen bij een specialist die de klachten van fibromyalgie bestrijden. Bij welke behandelaren je terecht kunt, lees je op de pagina Behandeling fibromyalgie. Ook lees je hier welke therapieën geschikt zijn.
Deze informatie is gecontroleerd door:
Dit dossier is goedgekeurd door L. Swaan, revalidatiearts bij Rijndam Revalidatie