Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Slaapgebrek heeft invloed op hongerhormoon

donderdag 04 juni 2015 | Bron: Journal of Health Psychology

Een slaaptekort leidt tot buitensporig eten, wat resulteert in chronische gezondheidsklachten, zoals overgewicht. Oorzaak is een verandering in de hormoonhuishouding. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd door het vakblad Journal of Health Psychology.

Uit het onderzoek blijkt dat te weinig slaap leidt tot een verhoogde aanmaak van het hongerhormoon ghreline. Het gevolg is een hongergevoel. Daartegenover neemt het hormoon leptine juist af. Leptine stuurt een signaal naar de hersenen als de vetcellen vol zijn.

Meer honger en stress

Een dergelijke hormoonverstoring zorgt voor minder wilskracht, meer eetlust en meer stress. Door een slaapgebrek daalt het energieniveau en eten compenseert dat. Bovendien zorgt vermoeidheid voor meer emotionele stress, waardoor men eerder het zogeheten ‘comfort-food’ consumeert. Uiteindelijk resulteren deze factoren in chronische ziekten als overgewicht, hartkwalen en diabetes.

Bruin vet

Een aantal weken geleden bleek uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum ook dat teveel licht tijdens het slapen leidt tot overgewicht. Bruin vet verbrandt hierdoor minder energie tijdens de nachtrust.

.
- Advertentie -
- Advertentie -