Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Verstoorde slaap leidt tot overgewicht door inactief bruin vet

dinsdag 12 mei 2015 | Bron: Lumc.nl

Verstoorde slaap leidt tot overgewicht door inactief bruin vet

Een verstoorde slaapcyclus of verstoring van het dag-nachtritme leidt mogelijk tot overgewicht. Bij nachtelijk licht verbrandt het bruine vet in het lichaam namelijk minder energie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leidsch Universitair Medisch Centrum. 

Tijdens het onderzoek werden muizen met hetzelfde dieet voor langere en verschillende periodes aan licht blootgesteld. Hoe langer muizen in het licht zaten, hoe minder actief bruin vet en hoe sneller ze aankwamen. Daarom vermoeden de onderzoekers dat bruin vet een rol speelt bij het verband tussen slaapstoornissen en overgewicht.

Nieuwe speler

Bruin vet is een relatief nieuwe speler in het onderzoek naar welvaartsziekten. Pas in 2009 werd bekend dat bruin vet een belangrijke functie heeft in de warmtehuishouding. Het onderzoek heeft ook gevolgen voor de behandeling van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten

.
- Advertentie -
- Advertentie -