Gehoorapparaat: soorten, functies en kosten
Een gehoorapparaat of hoortoestel is een luidsprekertje om geluiden beter te horen en gesprekken beter te verstaan. Een gehoorapparaat kan helpen bij geleidingsgehoorverlies en perceptieve slechthorendheid. Op deze pagina lees je meer over deze soorten gehoorverlies en wanneer een gehoorapparaat nodig is. Verderop in dit dossier lees je meer over soorten hoortoestellen, functies van een gehoorapparaat en de gemiddelde kosten van het hulpmiddel.
Perceptieve slechthorendheid
Perceptieve slechthorendheid kent veel verschillende benamingen, zoals zenuwgehoorverlies, zintuigverlies en waarnemingsslechthorendheid. Deze vorm van gehoorverlies ontstaat door problemen aan het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen. Geluiden kunnen zachter en vervormd klinken. Harde geluiden kunnen een pijnlijk gevoel geven. Perceptieve slechthorendheid blijft permanent aanwezig. Mogelijke oorzaken zijn:
- Erfelijkheid
- Ouderdom
- Medicatie
- Lawaai
- Bepaalde aandoeningen, zoals de ziekte van Ménière
- Slecht functionerende gehoorzenuw
- Problemen met de hersenen
Een gehoorapparaat kan deels of helemaal het gehoorverlies compenseren. Het resultaat verschilt sterk per aandoening en persoon.
Geleidingsgehoorverlies
Bij geleidingsgehoorverlies komt het geluid gedempt binnen via het buitenoor of middenoor. Mogelijke oorzaken zijn:
- Een scheurtje in het trommelvlies
- Een verstopte gehoorgang
- Een middenoorontsteking
- Een afwijking van de gehoorbeentjes, zoals een vergroeiing of verkalking
De eerste drie oorzaken zijn vaak tijdelijk van aard, waardoor een gehoorapparaat doorgaans niet nodig is. Bij een afwijking van de gehoorbeentjes leidt een hoortoestel meestal wel tot verbetering van het gehoor.
Gemengd gehoorverlies
Bij gemengd gehoorverlies ontstaat de slechthorendheid door een combinatie van perceptieve slechthorendheid en geleidingsgehoorverlies. Zo kunnen bijvoorbeeld het middenoor én binnenoor aangedaan zijn.
Wanneer een gehoorapparaat?
Een gehoorapparaat kan al bij licht gehoorverlies worden gebruikt. De mate van gehoorverlies wordt uitgedrukt in decibel (dB):
- <30-35 dB: licht gehoorverlies
- 35-60 dB: matig gehoorverlies
- 60-90 dB: ernstig gehoorverlies
- >90 dB: doofheid
Onderstaande uitleg geeft een voorstelling van de sterkte van de geluiden:
- 30 dB staat gelijk aan fluisteren
- 60 dB staat gelijk aan normaal praten
- 80 dB staat gelijk aan schreeuwen
- 90 dB staat gelijk aan het geluid van een rijdende vrachtwagen
- 110 dB staat gelijk aan het geluid van een boormachine
Soorten hoortoestellen
Er zijn verschillende soorten hoortoestellen. De meest bekende zijn de achter-het-oor-gehoorapparaten en in-het-oor-gehoorapparaten. Op de pagina Soorten hoortoestellen worden ze beschreven. Ook vind je meer informatie over de luidspreker-in-het-oor en CROS-hoortoestellen.
Nieuwe functies van een gehoorapparaat
De technologie achter gehoorapparaten is continu in ontwikkeling. Daardoor zijn er allerlei nieuwe functies, waardoor hoortoestellen steeds gebruiksvriendelijker worden. Wat zijn de meest innovatieve ontwikkelingen? Daarover meer op de pagina Functies van een gehoorapparaat.
Gemiddelde kosten gehoorapparaat
De prijzen van gehoorapparaten lopen erg uiteen. Zo kan de prijs een paar honderd euro zijn, maar ook al gauw oplopen tot in de duizenden euro’s. Welke factoren zorgen voor dit grote verschil? Daarover meer op de pagina Gehoorapparaat kopen & kosten.