Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoopgevende ontwikkelingen voor patiënten met alzheimer

donderdag 24 oktober 2019 | Bron: Mogelijk nieuw middel om alzheimer te vertragen

Vrouw verdrietig door dementie

Onderzoekers hadden de hoop al bijna opgegeven om een nieuw medicijn tegen alzheimer te vinden, maar het bedrijf Biogen heeft grote stappen gezet met een middel dat de ziekte zou kunnen vertragen. Alzheimer is een vorm van dementie, een ziekte waarbij de hersencellen worden aangetast en de hersenen steeds minder goed gaan functioneren. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat een gezonde levensstijl dementie kan tegengaan.

Hoop voor nieuw medicijn tegen alzheimer

Het bedrijf Biogen heeft aangekondigd een middel tegen alzheimer te hebben: het medicijn aducanumab. Het medicijn remt de ziekte, maar geneest alzheimer niet. Wel is het een aanzet in het onderzoek naar het genezen en voorkomen van deze ziekte.

Momenteel bestaan er vier middelen tegen dementie. Ook deze middelen genezen de ziekte niet, maar vertragen de symptomen wel. Patiënten die hebben meegewerkt aan het onderzoek naar het nieuwe medicijn van Biogen, kregen een hoge dosis van het medicijn toegediend. Uit de resultaten bleek dat de patiënten minder snel achteruit gingen als het ging om het uitvoeren van mentale taken en het verrichten van dagelijkse handelingen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dit middel waarschijnlijk geen effect heeft voor patiënten die al in een verder gevorderd stadium van de ziekte zijn. 

Gezonde leefstijl 

Uit ander recent onderzoek is gebleken dat een gezonde levensstijl dementie kan tegengaan. Onderzoekers hebben lang gedacht dat medicijnen de enige oplossing waren voor een ziekte zoals alzheimer, maar niets blijkt minder waar.

Volgens Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc, is er geen garantie dat je de ziekte niet krijgt, maar je kan zelf zeker actie ondernemen om de kans op alzheimer te verkleinen. Hierbij zijn voldoende lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, gezonde voeding, niet roken en voldoende slaap het belangrijkst. 

Volgens wetenschapsjournalist Koos Neuvel is er in de afgelopen jaren een keerpunt geweest in de onderzoeken naar dementie. Het accent lag altijd op het ontwikkelen van geneesmiddelen – iets wat nog steeds belangrijk is – maar preventie van alzheimer door een gezonde levensstijl biedt op kortere termijn resultaat.

.
- Advertentie -
- Advertentie -