Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoogleraar neuropsychologie: houd je hersenen fit!

donderdag 09 januari 2020 | Bron: Nu.nl

Hoogleraar neuropsychologie: houd je hersenen fit!

We gaan naar de sportschool om ons lichaam te trainen en fit te houden, maar hoe houden we eigenlijk onze hersenen fit? En naarmate we ouder worden, gaan de hersenen toch alleen nog maar achteruit? Volgens hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn is dit een niet per se waar. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld dat het kortetermijngeheugen wat slechter wordt, maar worden we juist beter in dingen relativeren en situaties inschatten. “Uit onderzoek blijkt dat wie voortdurend blijft leren, ook na het vijftigste levensjaar, minder last heeft van cognitieve achteruitgang,” aldus de hoogleraar.

Slecht scoren op geheugentests

Het oudere brein scoort slechter op geheugentesten met rijtjes en reeksen. Dit komt doordat het oudere brein niet meer gericht is op informatie die weinig nut heeft, zoals zulke rijtjes. Het lijkt erop dat het geheugen bij ouderen meer gericht is op de doelen die ze hebben. Nutteloze rijtjes en reeksen passen dan vaak niet bij de doelen en worden hierdoor slechter onthouden.

Voordelen van het ouder wordende brein

Volgens de hoogleraar zijn er in de afgelopen 11 jaar ontzettend veel onderzoeken gedaan naar het menselijk brein. Een belangrijke ontdekking was dat het oudere brein niet alleen achteruitgaat, maar bij veel vaardigheden juist vóóruit. Zo kan je op oudere leeftijd bijvoorbeeld beter omgaan met emoties en persoonlijke problemen, wordt het zelfbeeld over het algemeen positiever en kunnen we, doordat we over bredere kennis beschikken, dingen beter in context plaatsen.

Vaak wordt gedacht dat de technische vaardigheden wel achteruitgaan. De neuropsycholoog zegt hierover: “Niet als je ze onderhoudt. Uit onderzoek blijkt dat ouderen prima in staat zijn om de werking van een apparaat onder knie te krijgen om bijvoorbeeld een computer of tablet te installeren. Ook als ze niet zijn opgegroeid met moderne technologie. Geloof dus niet dat je ooit te oud bent om te leren. Dat is een fabeltje.”

Wat kan je zelf doen?

Je hersenen blijven uitdagen en trainen tot op late leeftijd heeft invloed op de gezondheid van je hersenen. Doe dit door bijvoorbeeld een instrument te leren bespelen of een nieuwe taal te leren. Als je telkens nieuwe dingen leert en uitdagingen aangaat, ontstaan er nieuwe verbindingen tussen de hersencellen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van cognitieve achteruitgang. Naast het trainen van je brein is belangrijk om in balans te zijn. Gezond eten, leven en veel sporten heeft ook een positieve invloed op je hersenen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -