Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Herstel van afweersysteem remt gevolgen overgewicht

vrijdag 17 juli 2015 | Bron: Nieuws.radboudumc.nl

Herstel van afweersysteem remt gevolgen overgewicht

Gezondheidsproblemen als gevolg van overgewicht worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door een verstoorde balans tussen de verschillende onderdelen van het afweersysteem. Daartegenover beschermt het eiwit interleukine-37 (IL-37) het lichaam tegen overgewicht door het remmen van ontstekingen in overmatig vetweefsel. Beide conclusies blijken uit promotieonderzoek van Dov Ballak het RadboudUMC.

Overgewicht kenmerkt zich onder andere door de aanwezigheid van chronische ontstekingen in het vetweefsel, die overigens niet veroorzaakt worden door een virus of een bacterie. Dergelijke ontstekingen leiden tot stofwisselingsproblemen, bijvoorbeeld ongevoeligheid voor insuline wat uiteindelijk leidt tot diabetes type 2. Het eiwit IL-37 lijkt een natuurlijke bescherming te bieden tegen overgewicht en de daarbij behorende gezondheidskwalen.

Natuurlijk eiwit

Of dit eiwit, dat van nature in het lichaam aanwezig is, ook effectief is als het van buitenaf toegediend wordt, moet nog verder onderzocht worden. Dov Ballak: “We weten nu dat een verstoorde balans in het afweersysteem ervoor zorgt dat je ziek wordt van overgewicht. Het is belangrijk om meer te weten over de precieze werking hiervan. Dat brengt het ontwikkelingen van behandelingen een stap dichterbij.

Preventie overgewicht

Wereldwijd is langdurig overgewicht een van de grootst vermijdbare gezondheidsproblemen. Ballak benadrukt dan ook dat voorkomen absoluut beter blijft dan genezen. “Laten we wel wezen: de beste behandeling tegen de gevolgen van obesitas blijft nog altijd voldoende beweging, een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Mijn proefschrift is eigenlijk overbodig als preventie van overgewicht meer aandacht zou krijgen van de overheid.”

.
- Advertentie -
- Advertentie -