Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Goede luchtvochtigheid belangrijk voor gezondheid

donderdag 07 november 2019 | Bron: Strooming

Goede luchtvochtigheid belangrijk voor gezondheid

Een goede luchtvochtigheid binnenshuis is belangrijk voor de gezondheid. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, kan dit leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen en lichamelijke klachten. De luchtvochtigheid in huis is optimaal wanneer deze tussen de 40% en 60% ligt.

Te lage luchtvochtigheid

Met relatieve luchtvochtigheid in huis wordt het percentage waterdamp in de lucht bedoeld. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is optimaal. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Als dit te lang aanhoudt, kun je ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.

Het is ook voor de woning belangrijk dat de luchtvochtigheid optimaal is. Wanneer het percentage lager is dan 40% kunnen in houten meubels en vloeren scheurtjes ontstaan. Daarnaast is het mogelijk dat de klank van muziekinstrumenten verandert.

Te hoge luchtvochtigheid

Als het percentage waterdamp in het huis te hoog is, is het ook schadelijk voor de gezondheid en slecht voor de woning. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid. Daarnaast is een vochtig huis een paradijs voor de huisstofmijt, wat weer kan leiden tot astma.

Een te vochtig huis kan ook zorgen voor schimmelvorming in meubels en een algeheel muffe lucht.

Tips voor een gezond binnenklimaat

Het reguleren van een gezond binnenklimaat heb je zelf in de hand. Door je huis 24/7 te ventileren, voorkom je dat het huis te vochtig of droog is. Een aantal tips: gebruik bij het koken altijd een afzuigkap, zorg voor een goede ventilatie tijdens het douchen, probeer zo min mogelijk natte was binnen te drogen en maak na het dweilen of ramen lappen alles zo goed mogelijk droog.

Meten van de luchtvochtigheid

Voor je eigen gezondheid en voor het huis zelf is het dus belangrijk dat de luchtvochtigheid optimaal is. Je kunt er gemakkelijk achter komen of jouw huis een goede luchtvochtigheidsbalans heeft. Je kan een professionele luchtvochtigheidsmeting laten doen door Strooming. Ze geven dan ook advies. Daarnaast kan je ook zelf een hygrometer aanschaffen. Dit is een elektronisch apparaatje dat je in je woning plaatst en dat voortdurend de luchtvochtigheid meet. Een hygrometer is vaak te koop bij een bouwmarkt of doe-het-zelf-winkel.

.
- Advertentie -
- Advertentie -