Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

De tweede World Restart a Heart Day

dinsdag 15 oktober 2019 | Bron: Hartstichting

De tweede World Restart a Heart Day

Dinsdag 16 oktober 2019 zal de tweede World Restart a Heart Day plaatsvinden. Op deze dag zijn er overal in de wereld initiatieven georganiseerd die aandacht vragen voor het belang van reanimatie. Ook door heel Nederland zullen er dergelijke initiatieven zijn. Op de website van de World Restart a Heart Day vind je waar jij deel kunt nemen aan een evenement. Het doel van de dag is dat er meer bewustzijn wordt gecreëerd rondom het belang van reanimatie wanneer het hart stopt met kloppen.

Hart- en vaatziekten

Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat er elke dag ongeveer 105 mensen overlijden aan hart- en vaatziekten.  Hiervan is gemiddeld 50 man en 55 vrouw. Hart- en vaatziekten zijn samen met kanker doodsoorzaak nummer één in Nederland.

Hartstilstand, hartinfarct en hartfalen

De termen hartstilstand, hartinfarct en hartfalen wordt vaak door elkaar gehaald. Een hartstilstand is een aandoening waarbij het hart plotseling stopt met kloppen. Een hartinfarct is een acute aandoening waarbij een kransslagader verstopt zit waardoor een deel van het hart geen bloed meer krijgt. Hartfalen is een chronische aandoening waarbij het hart van de patiënt minder goed pompt. Op de World Restart a Heart Day worden de verschillen en kenmerken duidelijk gemaakt, zodat men ze ook herkend.

Reanimatiecursus

Het kan iedereen overkomen, iemand in je buurt krijgt een hartstilstand. Je wilt gaan helpen maar je weet niet hoe. Een reanimatiecursus kan hier goed bij helpen. Tijdens zo’n cursus leer je te reanimeren zonder en mét AED. Een AED is een apparaat dat bij een hartstilstand wordt ingezet om het hartritme te bepalen en in enkele gevallen te herstellen. Tijdens de World Restart a Heart Day worden er in heel de wereld evenementen georganiseerd om te leren reanimeren.

.
- Advertentie -
- Advertentie -