Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Blue Monday: aandacht voor psychische problemen

maandag 20 januari 2020 | Bron: Depressie vereniging

Blue Monday: aandacht voor psychische problemen

De feestdagen zitten er op, je goede voornemens zijn mislukt en de volgende vakantie moet nog lang op zich laten wachten. Kortom: Blue Monday, de dag die is uitgeroepen tot meest depressieve maandag van het jaar. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor deze depressieve maandag, laait elk jaar de discussie weer op. Toch wordt er ook een positieve draai aan de dag ‘Blue Monday’ gegeven. Zo worden er verschillende evenementen rondom het onderwerp ‘depressie’ georganiseerd, zoals een depressiegala waarbij BN’ers hun ervaringen delen of aandacht vragen rondom depressie. Ook wordt een ‘Blue Monday Run’ georganiseerd in 32 gemeenten om geld op te halen voor mensen met psychische problemen. 

PR-stunt

Blue monday is in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij zou een wetenschappelijke formule hebben bedacht, waaruit blijkt dat dit de meest depressieve maandag van het jaar is. Volgens een Britse krant waren de formule en het persbericht al geschreven door een PR-bureau in opdracht van een vliegtuigmaatschappij. Cliff Arnall kreeg veel kritiek op zijn persbericht en voor de samenstelling van de formule, omdat elke verklaring hiervoor ontbreekt.

Is een 'Blue Monday' gelijk een depressie?

Dat deze willekeurige maandag de naam ‘Blue Monday’ heeft gekregen, betekent nog niet dat het ook daadwerkelijk voor iedereen een sombere dag is.  Laat je humeur niet beperken doordat dit een zogenaamde ‘sombere dag’ zou moeten zijn. Daarnaast is een depressie een psychische ziekte die een langere periode kan duren en is Blue Monday slechts één maandag in het jaar.  Een sombere maandag is hierdoor dus niet te vergelijken met een depressie.

Wanneer je last hebt van een depressie kun je worden ondergedompeld in somberheid en kun je je interesse in mensen en dingen verliezen. Genieten is niet meer vanzelfsprekend en je hebt nog maar weinig plezier in je leven. Een depressie kun je herkennen aan bijvoorbeeld:

Probeer met iemand te praten wanneer je last hebt van sombere gevoelens die lang aanhouden of neem contact op met je huisarts.

.
- Advertentie -
- Advertentie -