Piekeren (Piekerstoornis)
Wat is piekeren?
Veel mensen piekeren wel eens. Je maakt je dan bijvoorbeeld zorgen over wat er mis kan gaan bij bepaalde beslissingen of handelingen. Nadenken over dit soort zaken is een hulpmiddel om goed met situaties om te kunnen gaan. Echter, vaak kom je met piekeren juist niet tot een oplossing. Je denkt in cirkels en komt niet meer uit je negatieve gedachten. Als de angsten je leven gaan beheersen, kun je een piekerstoornis hebben.
Piekerstoornis
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over. Vaak zijn de angsten irreëel, dat wil zeggen dat iemand zich zorgen maakt over dingen waar hij zich geen zorgen over hoeft te maken. Lees hier meer over een gegeneraliseerde angststoornis.
Piekeren kan ook voorkomen bij een obsessief compulsieve stoornis en depressie. Lees hier meer over OCD en depressie.
Oorzaken van piekeren
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Meestal is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol in of hij snel piekert of niet.
Symptomen van piekeren
Piekeren is te herkennen aan de negatieve gedachten die je hebt. Je maakt je zorgen over dagelijkse bezigheden en komt niet tot een oplossing. Andere psychische klachten die je door piekeren kunt krijgen:
- Concentratieproblemen
- Somberheid
- Schuldgevoel
- Angst
- Depressie
- Slecht kunnen relativeren
- Stress
Ook kunnen er lichamelijke klachten optreden. Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn:
Deze informatie is gecontroleerd door: S. Kruisdijk, psycholoog