Water:
Water uit de kraan is vaak niet geschikt als drinkwater. Als je twijfelt aan de kwaliteit, drink dan mineraalwater of frisdrank uit flessen waarvan bij aankoop de dop nog niet is geopend. Je kan het water ook koken. Kook drinkwater minstens vijf minuten door en laat het snel afkoelen. Dek het water af met een doek tijdens het afkoelen. Bewaar gekookt water niet langer dan 24 uur. Er bestaan ook drinkwater-desinfectiemiddelen om leidingwater te ontsmetten. Apotheek, drogist en gespecialiseerde buitensportwinkels kunnen je hierin adviseren. IJsblokjes zijn van water gemaakt. Je kan ijsblokjes van gekookt water of flessenwater maken. Salades zijn ook vaak in water gewassen. Was groenten en fruit in schoon water of gekookt water. Fruit dat daar niet voor in aanmerking komt, kan je beter schillen.
Voedsel:
Je kan op een simpele manier ziekteverwekkers doden of beperken: Koelen maakt dat er geen massale vermenigvuldiging kan plaatsvinden van enkele bacteriën waarvan de aanwezigheid nauwelijks te vermijden is. Verhitten doodt veel ziekteverwekkers en maakt in de meeste gevallen ook de bacteriële vergiften onwerkzaam. Je eten is betrouwbaar als je het snel aan de kook brengt (100 graden Celsius) en het een kwartier laat doorkoken. Gekookt voedsel dat nog heet is, is altijd veiliger dan rauwkost of afgekoeld voedsel. Eet geen rauw vlees, zorg altijd dat het goed doorbakken is. Drink nooit ongepasteuriseerde melk. Eet zo min mogelijk vis of schaaldieren. Vermijd voedsel van straatstalletjes. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
Bewaren:
Bewaar etensresten koel. Een koeltas is geen koelkast en kan beslist niet gebruikt worden voor het bewaren van restjes. Een koelbox is namelijk niet koud genoeg. Zorg ervoor dat je eten niet te lang buiten de koelkast is geweest of te lang bewaard wordt. Zorg dat je voedsel tegen vliegen is beschermd. Neem geen vacuüm verpakt vlees of vleeswaar mee op reis. Deze verpakking verlengt de houdbaarheid niet of weinig. Ongekoeld en in een warme omgeving is deze zelfs minder lang houdbaar dan de datum op de verpakking aangeeft. Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking wel houdbaar. Maar als het blik of de pot eenmaal open is: niet bewaren, maar direct opeten of weggooien.