Schaafwonden genezen doorgaans zonder problemen en littekenvorming. Met onderstaande stappen kun je het herstel van de huid zo goed mogelijk ondersteunen.
Stap 1: Reinigen van de schaafwond
Spoel de schaafwond allereerst schoon met (kraan)water. Doe dit net zolang totdat al het zichtbare vuil, bijvoorbeeld steentjes of zand, is weggespoeld. Vervolgens kun je de schaafwond desinfecteren met jodium of alcohol. Op deze manier verklein je de kans op een ontsteking in de wond.
Lees meer over het desinfecteren van wonden.
Stap 2: Laten drogen of afdekken van de schaafwond
Droog de omgeving van de schaafwond daarna met een schone doek. Een oppervlakkige schaafwond kun je "aan de lucht laten drogen". Mocht dit niet praktisch zijn, bijvoorbeeld doordat de schaafwond onder de kleding zit, kun je de schaafwond afdekken met een gewone pleister. Die geeft bescherming tegen schurende kleding. Verwissel deze 1 à 2 keer per dag. Als er een beschermende korst op de wond zit, kun je deze soepel houden door een vette, helende crème of zalf op de schaafwond te smeren. Smeer geen crème of zalf op een open schaafwond.
Bij diepere schaafwonden en bij schaafwonden waar nog wondvocht of bloed uitkomt, is het aan te raden de deze af te dekken. Doe dit met niet-verklevend steriel verband en verwissel dit dagelijks. Als zich een korst begint te vormen op de schaafwond hoeft er geen bescherming meer op.
Lees meer over wondverzorging van verschillende soorten wonden