Diabetes en tandvleesontsteking
Diabetes en een tandvleesontsteking: twee aandoeningen die niet vaak aan elkaar gelinkt worden. Toch is deze link er wel. Mensen met diabetes hebben vaker te maken met tand(vlees)problemen dan anderen. Een goede mondhygiëne kan positieve effecten hebben voor diabetici. Het draagt namelijk bij aan een stabiele bloedsuikerwaarde.
Tand(vlees)problemen bij diabetes
Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor ontstekingen en infecties, ook in het tandvlees. Hoe beter de bloedsuikerspiegel ingeregeld is, hoe beter de weerstand tegen ontstekingen en infecties is. Door de medicatie heb je als diabetespatiënt ook vaker een droge mond. Dit komt door de verminderde speekselproductie. En speeksel is een belangrijke buffer in de mond. Minder speeksel verhoogt de kans op gaatjes en andere mondproblemen. Hieronder zetten we de veelvoorkomende tandvleesproblemen voor diabetespatiënten voor je op een rijtje:
- Bloedend tandvlees. Dit kan bij het tandenpoetsen optreden, maar het kan ook spontaan ontstaan. Dit duidt meestal op een tandvleesontsteking (gingivitis).
- Rood of gezwollen tandvlees.
- Slechte adem of het ervaren van een vieze smaak.
- Gevoelige of pijnlijke tanden. Je voelt dan voornamelijk een pijnscheut bij het drinken of eten van koude of warme versnaperingen.
- Schimmelinfecties.
- Cariës ofwel gaatjes in tanden en kiezen.
- Loszittende tanden of kiezen.
- Wondjes, vlekken of zweren in de mond.
- Droge mond.
- Parodontitis.
Wanneer naar de tandarts of mondhygiënist bij diabetes?
Wanneer je diabetes hebt, kun je het beste minimaal twee keer per jaar naar de mondhygiënist of tandarts gaan. Doe dit standaard en wacht niet tot er problemen ontstaan. Van veel mondaandoeningen merk je in eerste instantie niet veel, dus het kan goed dat zich ongemerkt toch al wat problemen voordoen. Hoewel je er zelf niks van merkt, kan een mondhygiënist of tandarts de problemen toch herkennen.
Belangrijkste tip ter voorkoming van mondproblemen bij diabetes
De belangrijkste tip die je als diabetespatiënt kan helpen bij het voorkomen van mondproblemen, luidt: Zorg voor een goede bloedsuikerspiegel én een goede mondhygiëne. De huisarts of diabetesverpleegkundige kan je tips geven over het op peil houden van je bloedsuiker. Voor tips over mondhygiënemaatregelen ga je langs bij de mondhygiënist.
Overige tips
Het is beter om te stoppen met roken. Roken in combinatie met diabetes en een slechte mondhygiëne versnelt de afbraak van het kaakbot. Rokers hebben een slechtere doorbloeding van het tandvlees, dus nauwelijks of geen bloedend tandvlees. De signalen van deze symptomen worden pas laat ontdekt! Verder is het - wanneer je als diabetespatiënt een mondzorgbehandeling ondergaat - goed om rekening te houden met eventuele eet- en drinkbeperkingen die hiermee gepaard gaan. Deze kunnen de kans op een hypo vergoten. Geef daarom altijd bij de mondzorgverlener aan dat je diabetes hebt en maak een afspraak op een tijdstip dat gunstig is voor je eetpatroon.