Gaatjes (Cariës, tandbederf)
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Als je een gaatje in je tanden hebt, spreken we ook wel van cariës of tandbederf. Gaatjes worden veroorzaakt door de bacteriën in tandplak. Tandplak bevindt zich op je tanden en kiezen. De bacteriën in het tandplak zetten koolhydraten (suikers en zetmeel) om in zuren. Dit is slecht voor je gebit. Door het zuur verdwijnt een deel van je glazuur onder het oppervlak, terwijl het oppervlak onbeschadigd blijft. Als er te veel intern glazuur is verdwenen, barst het glazuuroppervlak ook. Hierdoor ontstaan gaatjes.
Velen denken dat gaatjes in de tanden van een melkgebit niet erg zijn, omdat het gebit toch nog gewisseld moet worden. Dit is echter een groot misverstand. Het blijkt namelijk dat als kinderen gaatjes in een melktanden hebben ze grote kans hebben op het ontwikkelen van tandvleesproblemen.
Gaatjes kunnen veroorzaakt worden door:
Vaak merk je niet gelijk dat je gaatjes in je tand of kies hebt. Pas als het vergevorderd is, merk je meestal de symptomen van gaatjes op. Voorbeelden van symptomen van gaatjes en tandbederf zijn:
Om vast te stellen of jij gaatjes in je tanden hebt, moet je naar de tandarts. De tandarts onderzoekt je gebit met een sikkelsonde (een haakje) en een mondspiegeltje. Vaak worden er ook röntgenfoto’s gemaakt. Aan de hand hiervan kan de tandarts nauwkeuriger zien of jij cariës hebt.
Kunnen kinderen gaatjes krijgen? Het antwoord is ja. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste gaatje krijgen is 6 à 8 maanden. Zodra de eerste tandjes doorkomen, is het tandglazuur nog gevoelig waardoor snel gaatjes kunnen ontstaan. Gaatjes bij kinderen ontstaan vaak door slecht tandenpoetsen. Controleer daarom regelmatig het tandenpoetsen bij je kind.
Bezoek met je kind de tandarts bij een of meer van deze klachten:
Pagina laatst aangepast op 02-09-2021
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox