Heb je klachten zoals benauwdheid, niezen, brandende of tranende ogen? Komen deze symptomen met name in de winter voor als je opstaat en wil je weten of dit te maken heeft met een huisstofmijtallergie? Dan kun je de klachten voorleggen aan de huisarts. De arts zal je enkele vragen stellen, bijvoorbeeld of je vooral ’s ochtends of ’s avonds klachten hebt, in een bepaald seizoen en binnen- of buitenshuis. Als de arts op basis van je symptomen denkt aan een allergie, zal hij of zij aanvullend onderzoek doen in de vorm van een allergietest of lichamelijk onderzoek. Bij een lichamelijk onderzoek bekijkt de arts de organen die een rol kunnen spelen bij de allergie, zoals de ogen, neus, huid en longen. Dit kan een aanleiding zijn om een allergietest af te nemen. Een allergietest kan in verschillende vormen worden afgenomen:
- Huidpriktest: de arts of zijn assistente legt een druppel vloeistof met huisstofmijt op de huid. Vervolgens prikt de arts met een klein naaldje de vloeistof door de huid. Na vijftien minuten kun je zien of je huid een allergische reactie vertoont: de huid kan rood worden en jeuken.
- Intracutaantest: de arts spuit met een dunne naald vloeistof met huisstofmijt in de huid, meestal op de rug. Deze test is nauwkeuriger dan de huidpriktest. Na ongeveer een half uur kun je zien of er een reactie ontstaat: je krijgt een bultje, een rode huid en/of jeuk.
- Bloedtest: met een bloedtest kun je antistoffen tegen huisstofmijt aantonen. Na een analyse van het bloed wordt vastgesteld of je allergisch bent.
Daarnaast kan de arts besluiten om nog meer specifiek of uitgebreider onderzoek te doen. Herken je bovengenoemde symptomen en wil je weten hoe je de klachten kunt behandelen? Lees dan verder op de volgende pagina.
Informatie goedgekeurd door Dr. K. Vos.