Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Spierpijn: smeren of niet?

Iets te fanatiek gesport? Door je enkel gegaan? Stijve nek? Is het in je rug geschoten? Als je spieren overbelast raken kunnen ze gemeen pijn gaan doen. Zo erg zelfs dat ze je belemmeren om soepel te bewegen; alles doet zeer, zodat je geforceerd gaat bewegen. Je hebt misschien zelfs de neiging om het pijnlijke lichaamsdeel maar helemaal te ontzien en stil te gaan zitten.

Om de pijn te verlichten zijn er verschillende smeersels op de markt. Ken je bijvoorbeeld tijgerbalsem of arnicazalf. De werkzame bestanddelen zouden zorgen voor een sneller herstel van de spieren. Ook een lichte massage helpt: dat is goed voor de doorbloeding, evenals een warm bad of douche. En niet stil gaan zitten, maar de spier in beweging houden door rustige oefeningen te doen.

Over spierwrijfmiddelen wordt aan de andere kant ook wel gezegd dat ze de pijn maskeren, waardoor het over lijkt te zijn. Je zou dan de spier te snel weer te veel kunnen gaan belasten.

Gebruik jij weleens een zalf of crème als je spierpijn hebt? Helpt het? Baadt het niet dan schaadt het niet? Of denk je dat je er beter aan doet om de pijnlijke plek warm te houden en ervoor te zorgen dat je even rustig aan doet?

Terug naar het begin

Reacties

 • Sharp

  06 juni 2018 02:43

  Ik heb last van mijn knie. Hij was geopereerd jaren geleden. Nu ik ging fietsen (beetje veel na lange tijd geen sport te hebben gedaan) is het dik en opgezwollen. De opzwelling ging meestal vanzelf weg binnen paar dagen maar deze keer niet en voel ook echt spier/pees steeds weer tegen werken als ik loop of voor afstapje en trappen lopen. Weet iemand een goede smeersel voor mijn knieschijf? Alvast bedankt

  • Jolanda Heckers

   27 augustus 2017 21:32

   Vallen en opstaan, waar is het te koop en wat zijn de bijwerkingen? Ik heb namelijk astma en mag geen voltaren emulgel gebruiken omdat dit op de ademhaling kan werken.

   • Nick

    12 augustus 2017 21:23

    Persoonlijk is tijgerbalsem de favoriet. Het is een erg aangenaam gevoel. Fysiotherapie is overigens ook handig wanneer je vaak een te hoge mate van spierpijn hebt. De fysiotherapeut kan je daar goed bij helpen.

    • Wim H

     26 juni 2015 19:20

     Ik heb tijdens trappen lopen last van m'n knieën gekregen. Na enig speurwerk op het internet kwam ik erachter dat vallen en stoten zalf zou moeten werken. Toen heb ik de pijnlijke plekken goed ingesmeerd met die zalf. Toevallig had ik die nog, want ik had een extra grote tube gekocht van 75 ml. Binnen vijf minuten was de pijn aanzienlijk minder. Ik had al een verwijsbrief van de huisarts op zak voor fysiotherapie! Na tien minuten was de pijn niet meer voelbaar. Er rest mij niets anders te zeggen dat ik heel tevreden met de vallen en stoten zalf ben. Ik moet nog een weekendje wachten voor ik bij de fysio terecht kan met mijn verwijsbrief. Tot die tijd zal ik het met het zalfje moeten doen.

     • Karel

      16 december 2013 12:34

      Ik heb enorm last van mijn boven arm. Wat kan ik hier tegen doen? Ik kan mijn arm niet eens omhoog houden:( Zo veel pijn doet het! Alvast bedankt.

      • Rademaker

       01 mei 2013 00:03

       Waar is dat middeltje te koop? Weet je dit misschien?
       Met vriendelijke groet.

       • Isaac

        23 november 2012 19:44

        Stoffen kunnen via de huid opgenomen worden en in de bloedbaan terecht komen.

        • elizabeth

         16 juni 2012 00:24

         Ik had een heftige tijd vol van spierpijnen en stijve onderbenen. Ik gebruikte al de mogelijke smeer middelen, het leek of ik met houten benen liep. Nu gebruik ik Extreme Blue, smeert goed in, mijn benen worden weer soepel. En ik liep vandaag pijnloos door de stad, de stijfheid gaat er van weg, na 3 keer smeren al. Wilde net nog naar de masseur gaan, nu, die is niet meer nodig.

         • Sanne

          05 april 2012 15:59

          Stress is vaker wel dan niet de oorzaak (m.n. chronisch). Probeer eens te googlen op ontspanningsoefeningen van Jacobson. Werkt niet in 1 dag, maar na een aantal weken dagelijks oefenen wel verbetering. Verder gebruik ik de warmtepleisters van de Action (op basis van cayennepeper). Worden flink warm en verbeteren de doorbloeding. Smeerseltjes dringen vaak niet door de huid heen dus hebben eigenlijk geen nut. En verder: bewegen!! Kom van die stoel, bank af! Door het vele zitten verkrampen onze spieren en dat is ook slecht voor de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen uit de spieren. Ga in het bos wandelen, doe aan yoga, zwemmen, etc. etc.. En natuurlijk; goed eten met genoeg vitaminen en mineralen - vooral magnesium(citraat) en geen junkfood, cola, koffie, suiker, snoep etc., veel groenten, fruit en 2 liter water per dag..

          • Ronald

           24 november 2011 12:10

           Hee Malou, vloeibare Tijger balsem is inderdaad heel fijn, die variant gebruik ik ook! Bij andere zalven duurt het inderdaad ook veel langer voordat je spieren echt warm worden, dat is bij Tiger Balm niet het geval. Het helpt extra goed als ik mijn spieren goed masseer tijdens het smeren!

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -