Scheenbeenvliesontsteking (Shin splint / mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS))
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Een scheenbeenvliesontsteking staat ook wel bekend als een shin splint. Echter is shin splint een verouderde term en spreken de artsen tegenwoordig van een mediaal tibiaal stresssyndroom (MTSS). Bij een scheenbeenvliesontsteking heb je last van de spieren aan de voorkant van het onderbeen. Meestal begint het met een korte pijn als de hiel de grond raakt tijdens het hardlopen, wandelen of tijdens het maken van een vergelijkbare beweging. Op den duur verergert de pijn en is hij constant aanwezig. Ook is de spier vlak naast het scheenbeen vaak pijnlijk.
Een scheenbeenvliesontsteking is een blessure die veel voorkomt bij hardlopers of fanatiek wandelaars. Vrouwen hebben hoger risico op een scheenbeenvliesontsteking dan mannen.
De oorzaak van een scheenbeenvliesontsteking is overbelasting. In het onderbeen zitten twee spiergroepen. Wanneer de hiel tijdens het lopen de grond raakt trekken de scheenbeenspieren omhoog terwijl de (vaak sterkere) kuitspieren omlaag trekken. De scheenbeenspieren zijn hier niet altijd tegen opgewassen en raken daardoor overbelast.
Deze overbelasting ontstaat sneller als de stand van de voeten, benen of enkels niet goed is. Door een verkeerde stand is er meer belasting op de spieren waardoor deze sneller overbelast raken, met als gevolg een scheenbeenvliesontsteking. Een scheenbeenvliesontsteking is een veelvoorkomende wandel- en hardloopblessure. De kans op een scheenbeenvliesontsteking is groter bij:
Symptomen die horen bij een scheenbeenvliesontsteking zijn pijn aan het midden of aan het onderste gedeelte van het onderbeen. De pijn is in het begin niet heel erg aanwezig en wordt daarna steeds erger bij het neerzetten van de voet. Na het sporten of bewegen doet het scheenbeen zeer en is het eventueel iets opgezet. Bij een hevige scheenbeenvliesontsteking is ook het aanraken van het scheenbeen pijnlijk. De pijn straalt soms door naar de knie of enkels.
Voor de diagnose van een scheenbeenvliesontsteking stelt de huisarts je een aantal vragen zoals:
Lichamelijk onderzoek draagt meestal niets bij aan het stellen van de diagnose scheenbeenvliesontsteking.
Pagina laatst aangepast op 04-04-2022
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door:
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox