Vaccinaties: van griepprik tot HPV-vaccinatie
Vaccinaties – je hoort en leest er veel over. Er bestaan veel verschillende prikken voor nog meer verschillende ziektes. Over inenten bestaan veel onduidelijkheden: zijn die kinderziektes wel zo erg? Wat zijn de bijwerkingen? En wat zit er eigenlijk in een vaccin? In dit dossier krijg je antwoord op deze vragen.
Alles over vaccineren
Op de pagina Alles over vaccineren vind je algemene informatie zoals: wat is een vaccinatie en hoe werkt een vaccinatie?
Rijksvaccinatieprogramma
De overheid probeert via het Rijksvaccinatieprogramma zo veel mogelijk kinderen te beschermen tegen infectieziektes. Hoe het programma precies werkt en welke vaccinaties erin zijn opgenomen, lees je op de pagina Rijksvaccinatieprogramma.
DKTP-Hib-HepB-vaccinatie
DKTP of DTP is een bekende vaccinatie die vaak wordt gegeven. Wanneer krijg je deze vaccinatie? Welke bijwerkingen zijn er en tegen welke ziektes beschermt de vaccinatie je? Dit lees je op de pagina DKTP-Hib-HepB-vaccinatie.
BMR-vaccinatie
De BMR-vaccinatie roept nog regelmatig vragen en discussie op. Veroorzaakt de prik autisme? Is het doormaken van de bof echt schadelijk voor jongens? Moeten jongens ook een rodehond-vaccinatie krijgen?
Men-ACWY-vaccinatie
Wanneer wordt de Men-ACWY-vaccinatie gegeven? Wat zijn de gevolgen van hersenvliesontsteking? Je leest het op de pagina over de Men-ACWY-vaccinatie.
Pneu-vaccinatie
Een pneumokokkeninfectie wordt veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie. Kinderen worden ingeënt met de pneu-vaccinatie om ze te beschermen tegen de gevolgen van deze infectie.
HPV-vaccinatie
Sinds 2009 worden meisjes opgeroepen voor de HPV-vaccinatie, die beschermt tegen varianten van baarmoederhalskanker. Op deze pagina lees je meer over de vaccinatie, die een hoop ophef veroorzaakte. Veroorzaakt de HPV-vaccinatie bijwerkingen en hoe goed is de prik getest?
Griepprik
Je krijgt de griepprik aangeboden als je zestigplus bent of gezondheidsproblemen hebt. Met de griepprik ben je beschermd tegen verschillende (verwachte) soorten griep, maar kun je het dan ook echt niet meer krijgen? Veel mensen zijn bang dat de griepprik juist griep veroorzaakt. Op de pagina Griepprik krijg je antwoord op deze vragen.
Reisvaccinaties
Als je op reis gaat, moet je rekening houden met een andere gezondheidssituatie dan in Nederland. Om gezond te blijven in het buitenland kun je reisvaccinaties halen. Welke reisvaccinaties bestaan er en zijn deze verplicht? Dat lees je op de pagina Reisvaccinaties.
Overige vaccinaties
Op de pagina Overige vaccinaties kun je meer lezen over de prikken die je moet krijgen na bijvoorbeeld een dierenbeet of een verwonding. Ook lees je hier over andere situaties waarin vaccinaties worden aangeraden, zoals bij bepaalde beroepen.
Wel of niet vaccineren?
Je kind wel of niet laten vaccineren – hoe maak je een weloverwogen beslissing? Op deze pagina is informatie verzameld over dilemma’s waar veel ouders mee te maken krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld lezen welke drie groepen stoffen er in vaccins zijn verwerkt en of deze gevaarlijk zijn.
Deze informatie is gecontroleerd door:
Gecontroleerd door P. Meulenberg, jeugdarts