Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb je last van faalangst?

Iemand met faalangst heeft meestal een negatief zelfbeeld en is overtuigd van zijn onwetendheid, onkunde en onvermogen. Als iets wél succesvol afloopt, schrijft iemand met faalangst dat toe aan factoren van buitenaf. 

Negatieve ervaringen - daarentegen - worden gezien als een persoonlijk falen. De verwachtingen die iemand met faalangst heeft van zichzelf, zijn te hoog gespannen. Zo iemand is dan ook vaak perfectionistisch. De angst voor een taak of opdracht kan het denken volledig beheersen. Ook kunnen zich lichamelijke reacties voordoen, zoals hartkloppingen, zweten, maag- en darmklachten, hoofdpijn, slapeloosheid, hyperventilatie en trillen. Die spanning in het lichaam is niet gezond. Daarom is het belangrijk om in een vroeg stadium de faalangst aan te pakken.

Heb jij last van faalangst? Had je dit als kind ook al? Hoe ging/ga je daarmee om? En wat doet het met je?

Terug naar het begin

Reacties

 • Yvonne

  03 januari 2018 12:21

  Ik hoor van velen dat de faalangst uit hun jeugd afkomstig is en ben benieuwd in hoeverre dit voorkomen of verholpen had kunnen worden. Onze dochter heeft het ook en wij willen haar alle steun bieden, zo mogelijk natuurlijk. Gelukkig is er ook onze basisschool in Amsterdam die meehelpt. Zij proberen de prikkelingen bij onze dochter bijvoorbeeld weg te nemen als zij een toets heeft. Heeft iemand hier ideeën over? 

  • Debbyxxx

   05 januari 2015 19:42

   Ik heb zelf ook faalangst en ik vind het enorm irritant. Ik wist eerst niet dat ik het had, maar mij mentor het heeft gezegd. Nu let ik er meer op, maar ik word er alleen maar gestrest van. Heeft iemand tips?

   • Molly

    19 december 2013 17:19

    Ik heb al jaren faalangst, en het wordt elk jaar erger. Vorig jaar ben ik bijna ingestort en had ik bijna een burn-out. Mijn gezondheid is zwaar achteruit gegaan, al meer dan een jaar vreselijke nekpijn door de spanning en de stress. Ik heb in januari examens, en nu al sta ik op instorten. Ik heb al een faalangstcursus gevolgd, maar dit mocht niet baten, omdat ik er veel te laat bij ben. Misschien probeer ik volgend jaar een psycholoog. Ik wil er van verlost raken. Heeft iemand nog andere tips?

    • chantal

     15 november 2013 09:00

     Ik heb gelukkig geen faalangst.
     Ik doe gymnasium grieks latijn en chinees.
     groetjes Chantal

     • Brenda

      09 juni 2013 14:36

      Ik ga naar havo/vwo, in het begin was ik super blij, maar de laatste tijd ben ik er verdrietig over. Ik denk namelijk dat ik het niet aankan, omdat ik laatst een onvoldoende had voor rekenen. Sindsdien denk ik al helemaal dat ik het niet aankan.

      • Anoniem1999

       14 mei 2013 23:21

       Hoi iedereen, ik heb 14 jaar en ik heb waarschijnlijk (ik durfde de test op school niet goed in te vullen) faalangst. Ik zit op het gymnasium en zit bijna de hele tijd te stressen om school. Bij repetities, toetsen, presentaties of optredens ben ik vaak zo zenuwachtig dat ik het gevoel krijg dat ik ieder moment kan flauwvallen. Ook begin ik vaak te hyperventileren. Aan het begin van de brugklas viel het nog wel mee, maar nu voel ik me bijna dagelijks ziek van angst. De oorzaken weet ik denk ik wel, maar mijn ouders weten er nog van niets en ik kan er met niemand over praten. Ik wil heel graag van mijn angst af, maar ik weet niet wat ik moet doen. Heeft iemand advies?

       • Mam

        19 oktober 2012 09:00

        Hallo allemaal,
        Allereerst leef ik erg met jullie mee, en weet wat jullie meemaken. Dit doordat: ik heb een zoon die als kleuter een heel open kind was, maar eenmaal in groep twee kreeg hij een juf die hem letterlijk en figuurlijk in de grond trapte met zijn zelfvertrouwen. Een voorbeeld: je moest als kleuter een versje uit je hoofd leren dit kon hij thuis goed, op school kreeg hij zijn beurt en na de eerste zin zei deze juf 'ga maar zitten want je kent het toch niet'. Dit was dus het begin. Dat we daar nu nog steeds de vruchten van plukken mag duidelijk zijn: zijn middelbare schooltijd heeft hij in België volbracht en bij het eerste jaar vertelde de mentoren ons al dat hij een opleiding beneden zijn kunnen
        aan het doen was en ze adviseerden om dit te veranderen. Dit heef hij toen gedaan en met goed gevolg: 19 jaar en eenmaal van school is hij gaan werken en dit ging allemaal goed. Hij ging zelfs bij de vrijwillige brandweer en moest vele cursussen hiervoor volgen, maar dit deed hij graag. Alleen voor ieder examen zakte hij altijd de eerste keer. Nu begon het zelfvertrouwen weer op te spelen. Terwijl iedereen wist dat hij dit allemaal kon, wat voor hem zelf natuurlijk niet ten goede komt als het iedere keer weer fout gaat, doordat hij niet het initiatief neemt en gewoon afwacht wat de andere doet. Hoe in hemelsnaam kunnen we dit veranderen? Ik zie als moeder dit met lede ogen aan en weet dat ik zelf vroeger ook zo was, maar hem er niet mee kan helpen. Hij is inmiddels 25 en een schat van een jongeman. Hij wil met niemand ruzie en probeert iedereen tot vriend te houden. Ik zou graag een oplossing weten: hoe we dit kunnen veranderen? Met boekjes lezen, dat werkt niet echt!

        • Ellen

         09 oktober 2012 08:46

         Volgens mij heb ik ook faalangst of een sociale fobie. Altijd als er iets aan mij wordt gevraagd dan ga ik trillen en krijg ik hartkloppingen. Ik vind het altijd heel eng, ook al weet ik dat het niets bijzonders is. Ik weet echt niet hoe ik ermee om moet gaan... help me!

         • anoniem

          07 september 2011 16:09

          ik denk dat ik faalangst heb. Om te falen bij school, maar ook dat ik er niet bij hoor. Ik heb overgewicht en voel me zelf heel lelijk. Ik koop daarom alleen kleding alleen maar omdat ik denk als ik leuke dingen aan doe kijken ze niet naar me uiterlijk. Ik ben zo bang te falen in mijn carriere. Ik ben pas over en ik maak alle opdrachten fout. Ik ben de slimste van de klas, ik weet zelfs heel goed hoe die opdrachten moeten maar opeens vergeet ik het. Ik ben bang dat ze me laten zakken. Moet ik dit aan mijn leraar vertellen? Dit uit ik hier voor het eerst niemand weet dit echt niemand. Ik zit s'nachts in bed echt te huilen om dit

          • OJ

           07 maart 2011 18:16

           ik doe VWO tot en met 4de ging het makkelijk, lol hebben en dergelijke in de 5de had ik eerlijk gezegd schijt elke weekend uitgaan zuipen totdat je niet meer kan lopen. Ik voetbalde ook heel hoog ik speelde 1ste divisie. Natuurlijk doordit haalde ik slechte cijfers, maarja ik maakte me neit zorgen en uiteindelijk stapte ik van WIS B waar ik 3 stond naar WISK A. ik moest in vakantie leren en gelijk nieuwe school toetsen maken want ik was voorlopig over. Dus ik stopte met voetbal ik gaf me aan school. Uiteindelijk had ik gehaald zat ik in de 6de. ER waren tijden dat ik steeds laagste van de klas haalde. Maar in de 6de was ik een perfectionist haalde altijd 1 van de hoogsten en meestal ook hoogste van de klas. Daarna moest ik me voorbereiden op CE. Uiteindelijk was ik gezakt:( en ik voelde me klote. Het was alsof het einde van de wereld was. Ik haatte mezelf omdat ik 1 van de slimste van de klas was en niet haalde en domste van de klas wel hadden gehaald. Nu ik gestopt was met voetbal kwam ik 30 kilo aan. Het werd nog erger toen mijn maat Castaignos nu bij FEy speelt. Als ik niet gestopt was met voetbal kon ik ook zo hoog komen, maar uiteindelijk heb ik me overgegeven ( het zal wel FAITH zijn)
           Nu zit ik op VAVO en volg 3 vakken FR,ENG,NL maar als ik steeds voor toets wil leren lukt niet want in me gedachte komt dan de CE en uiteindelijk gevoel: ik kan het niet. Ik begin dan onwijs te zweten zonder te bewegen.Ik heb faalangst maar ik denk dat ik ook depressief ben. Als ik kijk naar me foto's van vroeger en nu word ik kwaad en ga ik huilen. Ik haal nu goede cijfers maar ik word nog steeds niet blij nog steeds die bui die boven me hangt. Eerlijk gezegd ga ik nu ook haast nooit naar buiten van school naar huis. Uitgaan doe ik nooit meer.
           Ik ben gewoon bang voor school geworden, alsof ik tegen

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl