Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Let jij op je cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die noodzakelijk is voor de ontwikkeling van je lichaam. Het zit in voedsel, maar wordt ook door je lichaam zelf aangemaakt. Hoewel cholesterol onmisbaar is voor je lijf, de waarde ervan in je bloed mag niet te hoog zijn.

Bij een verhoogd cholesterolgehalte heb je namelijk een hoger risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Volgens de laatste cijfers sterven ruim 45.000 mannen én vrouwen aan hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. De meeste opnames in ziekenhuizen zijn voor hartinfarcten en beroertes. Reden genoeg dus om het risico op dit soort aandoeningen zoveel mogelijk te verkleinen, bijvoorbeeld door te letten op je cholesterol.

Er zijn verschillende manieren om je cholesterol te verlagen. Gezonde voeding, genoeg beweging, niet roken, beperkt alcoholgebruik en het voorkomen van overgewicht zijn de belangrijkste. Als dit niet voldoende helpt, kan je arts medicijnen voorschrijven. Weet jij hoe hoog jouw cholesterol is? Let je op je voeding in verband met cholesterol? Of slik je medicijnen om je cholesterol te verlagen? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Christine

  20 november 2013 01:35

  Gefermenteerde rode rijst om 't cholesterolcijfertje te doen dalen en kyolic plus (gefermenteerde look, gepatenteerd en met wetenschappelijke onderzoeken onderbouwd) om de aders te poetsen en open te houden. Hoge cholesterol wil niet zeggen dat je aders dicht gaan slibben en lage cholesterol wil ook niet zeggen dat je gezonde aders hebt.... Cholesterol beschermt je aders bij stress en aandere belastingen zoals hoge bloeddruk, veel koffiegebruik en roken.

  • Carolien

   17 mei 2013 18:39

   Hoe kom je daar eigenlijk bij? Ik kan nergens wetenschappelijke onderzoek hierover vinden of bewijs.

   • Kimberley

    01 december 2011 07:47

    Ik eet heel vaak knoflook,en ui en pak bijna iedere dag een citoen met water aangelengd. Wonderbaarlijk medicinaal voedsel. Ja, die reguliere medicijnen daar kunnen sommige mensen dus héél veel last van krijgen !!! ps Moest ontzettend lachen van 't verhaaltje van Hans, geluksvogel, ja dat is dan meestal erfelijk bepaald. Maar ik zeg dus niet dat roken o.k. is, ik moest stoppen voor m'n Crohn en schildklier.

    • elzinapoelmanbodde

     01 juli 2011 20:59

     Ik leef gezond, veel bewegen, lopen, fietsen, zwemmen, geen overgewicht maar wel te hoge cholesterol.

     • Pam kaspers

      06 juni 2011 07:09

      Ik dacht altijd dat ik goed om mijn cholesterol dacht. Ik was er bewust mee bezig door niet teveel dierlijke vetten binnen te krijgen en wel de goede vetten. Bij het laatste bloedonderzoek in februari 2011 bleek mijn cholesterol te hoog te zijn. Heel verbaasd was ik dat volgens de dokter slechts 30% met voeding te maken heeft en 70% met stress. In de uitzending van Rondom 10 op 21-5-11 zei een sportleraar dat de jeugd door langdurig met spannende games bezig te zijn een verhoogd adrenalinegehalte krijgt en daardoor weer een te hoog cholesterol. Nu ben ik dus bezig wat aan de oorzaken van stress te doen: meer nee zeggen en me niet overal persoonlijk bij betrekken. Ik moet beseffen dat als ik nu niet voor mezelf zorg er straks niemand meer wat aan mij heeft. Ik doe mijn best en ben benieuwd naar de uitslag van het bloedonderzoek dat ik in juli a.s. krijg.

      • L.Bos

       02 mei 2011 16:27

       Een probaat middel om je cholesterol natuurlijk te verlagen is 2 eetlepels tarwekiemolie per dag in te nemen

       • Rita

        01 april 2011 00:22

        heb een cholestorolgehale van 7 en heb medicijnen van de dokter gekregen. Ik vraag mij af wat ik wel en niet ag eten.

        • C.Charite-Zadelaar

         04 december 2010 17:41

         Is suiker ook een gevolg van te hoog cholesterol? Of krijg je een te hoog cholesterol van suiker?

         • t.haak

          26 november 2010 10:19

          Ik ben hartpatient. Na diverse cholesterol pillen met allerlei bij kwaaltjes, heb ik de pillen van het merk inegy. Eindelijk weer normaal leven dacht ik, het hielp zonder klachten een paar maanden. Echter nu weer lichamelijke klachten, ik ben het helemaal zat nu. Ik neem niks meer het is allemaal rotzooi, nu ik let goed op wat ik eet en drink. Dat helpt ook en langzaam komt mijn leven weer op gang.

          • jeroen

           09 november 2010 21:15

           Mijn cholesterol is niet te hoog maar mijn ldl gehalte is wel veel te veel tov hdl gehalte.Ik rook niet, ben niet te zwaar, drink bijna niet, gebruik geen suiker. Koop en eet zoveel mogelijk vetvrij. De huisarts wil mij het liefst op water en brood de rest van mijn leven, maar als eten maar een paar procent invloed heeft, wat moet je dan gaan doen. klakkeloos aan de tabletten... nee toch

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -