Omgaan met een borderliner: leer je eigen grenzen stellen

Borderline persoonlijkheidsstoornissen bestaan in heel veel verschillende vormen en gradaties. Niet zelden brengt het weer andere stoornissen of gedragsproblemen met zich mee die ook weer aandacht vereisen. Bovendien is elk persoon anders. Maar, mensen die een borderlinepatiënt in de familie of vriendenkring hebben, zullen beamen dat de relatie lastig kan zijn. 

Mensen met borderline zien anderen vaak heel zwart-wit: of je bent geweldig, of ze hebben een hekel aan je. Als je geweldig bent, kun je worden overladen met aandacht en hulpvragen. En dan is het heel moeilijk om grenzen te stellen en aan te geven dat je niet elke dag gebeld wilt worden. Zeker als het iemand is om wie je veel geeft. Als je niet voldoende aandacht geeft, kan de borderliner zo teleurgesteld raken dat je plots volledig hebt afgedaan.

Heb je iemand in je naaste omgeving met borderline en herken je bovengenoemde problemen? Zo ja, heb je dat kunnen oplossen? Of heb je zelf borderline en vind je het moeilijk om met je omgeving om te gaan?

Reageren

Reacties

 • Sil

  Mia

  Beschreven tekst is voor ons volledig herkenbaar bij het gedrag van onze dochter. Wij hebben geen idee hoe wij hiermee moeten omgaan als familie. Ze stoot de ene zus af en de andere trekt ze aan.
  Hulp van de therapeuten moeten we niet verwachten, zij concentreren zich volledig op de patiënt. Familie komt niet aan bod voor een gesprek of overleg .

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Mijn mama heeft borderline en soms is ze heel verdrietig en ik wil haar zo graag helpen maar dat gaat niet. Ze had vroeger vrienden en die zijn allemaal gestorven. Ze voelt zich niet gelukkig, wat nu? Help, ik wil haar zo graag helpen!!

  Reageer
 • Sil

  hopeloosje

  Zit in een situatie. Mijn dochter heeft sinds kort de diagnose borderline gekregen. Heel moeilijk voor haar om te aanvaarden. Maar sindsdien zegt ze dat ze ons als ouders nooit kan vergeven omdat wij het haar zouden hebben gegeven. Ben ten einde raad.

  Reageer
  • Sil

   Mar

   Ik herken uw situatie. Onze dochter heeft ook pas geleden de diagnose borderline gekregen. Laat ik allereerst zeggen dat het voor haar verschrikkelijk is. Maar ook zij geeft ons daar de schuld van. Omdat mijn man er anders mee omgaat dan ik, zorgt het ook nog is voor heel veel spanning tussen ons als ouders. Ook wij zijn ten einde raad. Proberen overal contact te leggen om onze hulpvraag neer te leggen, maar bij haar behandelaar kunnen we alleen een gesprek voeren als onze dochter erbij is. Dat is op dit moment geen optie omdat we nergens over kunnen praten zonder dat er ruzie ontstaat.

   Reageer
 • Sil

  mabelle

  Ja hoor Mop dat kan, via mijn mail of geef me jou e-mail?

  Reageer
 • Sil

  wakertje

  Hoi allemaal,
  Ik heb nu 7,5 jaar een relatie met een vrouw. De eerste 6 jaar hadden we een LAT-relatie, sinds anderhalf jaar wonen we samen in haar huis. mijn appartement heb ik vorig jaar verkocht.

  Ongeveer een jaar geleden vertelde ze me dat haar psycholoog haar persoonlijkheid als borderline omschreef. Dat was voor mij geen verrassing, ik had wel door dat ze een aantal 'aparte' eigenschappen bezit. Ze heeft met veel mensen ruzie; buren, collega's, werkgevers, familie, vrienden. Soms zeer hoog oplopend. Ze is achterdochtig, denkt altijd dat mensen erop uit zijn haar te benadelen. Ze heeft ontelbare baantjes gehad, maar die eindigen meestal na enkele weken of maanden door een conflict op het werk.

  Aan de andere kant heeft ze natuurlijk ook hele mooie eigenschappen, anders was ik nooit zo lang gek op haar geweest. Toen we een LAT-relatie hadden, kon ik regelmatig op adem komen in mijn eigen huis als de spanning te hoog opliep. Dan lieten we elkaar een paar dagen met rust tot de storm was gaan liggen. Meestal was het na drie dagen wel weer OK. Nu we samenwonen heb ik die veilige haven niet, en dat breekt me steeds vaker op. Ik raak steeds vaker uit balans, zit dan tegen overspannenheid aan door het gebrek aan balans en herstel.
  Steeds vaker droomde ik van weer een eigen huis hebben, van weer terug naar een LAT-relatie. Dit heb ik haar dit weekend verteld. Ze reageerde hier uitermate explosief op; ik heb vele ruzies met haar meegemaakt, maar dit was de Moeder Van Alle Ruzies.

  LAT-ten is voor haar geen optie, ze ziet mijn overweging weer op mijzelf te gaan wonen als totale onzin.
  Geen idee hoe zich dit de komende weken gaat ontwikkelen. Ik weet dat ik aan het einde van mijn latijn ben. En dat ik heel vaak wenste dat ik weer een eigen huis had, en ook net zo vaak genoot van haar warmte. Het gaat alle kanten op in mijn hoofd, heb het gevoel dat ik mezelf uit het oog ben verloren.

  Iedereen sterkte!
  Wakertje (slaap zo slecht de laatste maanden)

  Reageer
 • Sil

  Manuke

  Ik en nu pas een maand geleden gedumpt door een borderliner via sms'je. We waren vijf maanden samen na een break van acht maanden. Ik ben toen alleen gaan wonen. Heb me dus voor de tweede keer laten verleiden maar het doet me nu eigenlijk geen pijn meer. De eerste keer heb ik zes maanden lang mezelf moeten herpakken want ik was mezelf niet meer. Heb er weeral zoveel voor gedaan en gekocht en betaald, maar kan nu eindelijk verder zonder hem en ik voel me weer happy en echt mezelf. Hoop dat ik hem niet meer zie of hoor
  Denk aub aan jezelf iemand met borderline, daar kan je niet mee leven. Ze halen alles uit je uit. Laat het los

  Reageer
 • Sil

  Danny

  Hoikes, ik ben Danny en ik heb een heel nauwe band met een borderline vriendin. Ik ben nu voor ons en misschien voor anderen een map aan het samen stellen met tips en leuke dingen om te doen, maar misschien ook minder leuke dingen. Ik stop graag al mijn energie erin. Jullie hebben ook niet gevraagd om deze gave, want een ziekte vind ik het niet. Het is toch te verhelpen met veel moed, liefde, vriendschap, gezond verstand en geduld? Ik wil deze map ook vullen met leuke dingen die de borderliner niet doen denken aan zijn of haar gave. Momenten die ze als goed herinneren in slechte tijden waar opvrolijken, daar ben ik naar op zoek. Stuur me gerust tips, zo begrijp ik het beter en kan ik ook beter helpen. Het hoeft niet altijd negatief te zijn, we helpen de weg naar de top dus tips over dingen om te doen zijn welkom.

  Reageer
 • Sil

  Tamara

  Hoi, mijn naam is Tamara en ik heb zelf borderline. Ik ben soms een ware hel voor mijn omgeving. Omdat ik overspoeld word door allerlei emoties en altijd het gevoel heb dat iedereen van me af wil en het slechtste over me denkt. Soms blijf ik dagen in zo'n gevoel hangen en kom ik er niet meer uit. Ik spam iedereen met duizend berichten dat iedereen kapot kan vallen en zeg de meest verschrikkelijke dingen. Ik neem mijn familie steeds kwalijk wat er met mij is gebeurt in mijn jeugd en vind dat ik zo ben geworden door hun.

  Nou ja dat dacht ik. Mijn ex partner had ook geen leven met mij. Ik dacht dat ie al tijd vreemd ging en beschuldigde hem daar van. Alles en iedereen is beter dan ik, daar kwam het uit vandaan. Onzekerheid. Ik heb drie jaar in therapie gezeten en dat doe ik nu nog steeds. Nu ga ik de verstraining doen. En ik hoop dat dat me nou eens een keer gaat helpen. Ik zie mijn fouten en extreme gedrag heel erg in, maar waarom ik dat doe, ik heb geen flauw idee. Ik voel me depressief en heb een aanhoudend gevoel van chronisch liefdesverdriet. Daar word ik echt helemaal knettergek van. Ik ben er zo klaar mee, en ook met mijn gedrag.

  Daarbij drink ik ook veel alcohol, heb diverse keren in de kliniek gezeten. Heb het één keer drie jaar volgehouden om niet te drinken. En nu doe ik het regelmatig weer, ik weet ook niet of het ooit nog over zal gaan of dat ik er helemaal vanaf kom. Ik zou het zo fijn vinden als dat gebeurt. Voor de rest heb ik ook nog wel goede kanten hoor. En het is niet elke dag aan de orde dat ik zo tegen iedereen doe, het kan ook goed gaan. Maar ik moet me hier nou maar een keer doorheen zetten. En ik hoop dat het me gaat lukken.

  Reageer
  • Sil

   Pim

   Beste Tamara,

   Ik heb respect voor je openheid en dat je je belevingen hier op deze site wilde delen.
   Als ex-partner van een borderliner, begrijp ik heel goed wat je schrijft en wat je bezighoudt. Ik heb heel wat met haar meegemaakt en toch houd ik nog veel van haar, omdat ik weet dat ze sommige dingen gewoon niet in de hand had en uiteindelijk 'de handdoek van de relatie in de ring heeft gegooid'. Dit heeft mij veel verdriet gedaan.
   Ik hoop voor je dat de VERS training jou verder gaat helpen en dat je je leven in balans kunt houden. Ik wens jou veel sterkte en liefde toe.

   Groet, Pim

   Reageer
 • Sil

  Poes

  Mijn schoondochter heeft borderline. Wat ik het ergste vind is dat ze tegen andere mensen zo slecht over mij en mijn man praat. Dit terwijl we altijd voor haar klaar staan en een paar keer per week oppassen zodat zij naar de therapie kan gaan. Hier verzetten we alles voor, zelfs onze vakantie. We hadden een maand geboekt maar omdat onze zoon dan vakantie zou moeten opnemen hebben we de vakantie korter gemaakt. Het appartement staat nu een periode leeg, nu krijgen we te horen dat ze stopt met de therapie. We hadden dus achteraf gewoon kunnen gaan, maar ik kan nu niet onze tickets omzetten. Ook zet ze onze andere zoon en schoondochter tegen ons op, door te zeggen dat wij iets gezegd zouden hebben. Terwijl ze dit gewoon verzint.
  Laatst had ze tegen onze zoon gezegd dat ik gezegd had dat hij een slechte vader zo zijn. Zoiets zou ik nooit zeggen, als ik haar er dan mee confronteer zegt ze "ik wilde hem pijn doen maar dat lukte niet en als ik dit tegen hem zou zeggen wel" het is toch te zot voor woorden. Gelukkig weet mijn zoon dat ze het gelogen heeft maar toch. Zulke dingen gebeuren heel vaak, ik moet me tegen iedereen verdedigen, omdat zij maar zo dingen zegt.
  Ik kan nog wel heel lang door gaan, maar ik zou graag willen dat iemand mij zou kunnen vertellen hoe ik hier in vredesnaam mee om moet gaan.

  Reageer
  • Sil

   leeuw

   Ik zit ook in een situatie zoals jij en zou graag contact met je hebben, als je wil. Een oplossing heb ik ook (nog) niet gevonden, maar praten kan misschien al een beetje helpen.

   Reageer
 • Sil

  Ronda

  Ook ik ben moeder van een negentienjarige dochter met borderline. Reeds in haar kindjaren zag ik al problemen. Als baby heeft ze vijf jaar lang iedere nacht gehuild. Dokters wuifden mijn klachten weg onder het motto "het is zeker je eerste?". Als twaalfjarige werd ze agressiever in de omgang. Puberteit waarschijnlijk. Toen ze vijftien was ben ik een psycholoog gaan zoeken met behulp van de school. Als achttienjarige belandde ze in de psychiatrie en uiteindelijk kreeg haar stoornis de naam borderline. Ik leef nu gescheiden van haar vader en ze woont voltijds bij mij. Haar vader wil niets meer met haar te maken hebben door haar drank-, drugs- en relatieproblemen. Als moeder blijf ik haar grillen incasseren maar ik voel het einde naderen. Ik heb het altijd gedaan. De verwijten en schuld komen allemaal naar mij.

  Ze heeft trouwens een groot gat in haar hand en als alleenstaande mama kan ik ook dit niet blijven bekostigen. Hoe ik haar met hand en tand ook probeer uit te leggen wat het echte leven inhoud qua verantwoordelijkheden, ze luistert nooit. Dan gaat ze naar school, dan gaat ze weer werken, dan terug naar school. Ze gooit ook van kinds af al haar spullen op de grond. Zelfde met lege flesjes van frisdrank. Die liggen hier in de ochtend verspreid in de woonkamer. Haar kleerkast is leeg maar er omheen ligt het vol kleding op de grond. Uitgaan is haar leven en een gsm is van levensbelang voor haar. Respect en appreciatie is niet te vinden bij haar.
  Nu wil ze gaan alleen wonen zegt ze. Hoe ze dit gaat doen, ik heb geen flauw idee. Van mij mag ze. Ik ben moe. Weet niet meer hoe haar verder nog te kunnen helpen. Aan alle ouders van een kind met borderline wens ik het allerbeste toe.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

79 + 1 =

Cookies

Gezondheidsplein

Om je een informatieve en prettige online ervaring te bieden, maken Gezondheidsplein.nl (onderdeel van solvo b.v.) en derden gebruik van verschillende soorten cookies. Hieronder vallen functionele, analytische en persoonlijke cookies. Met deze cookies kunnen we de werking van onze website verbeteren en je van gepersonaliseerde advertenties voorzien.

Door op ‘Akkoord en doorgaan’ te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- & cookieverklaring.

Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren