ADD (Attention Deficit Disorder)
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Attention Deficit Disorder (ADD) is een aangeboren aandoening die wordt gekenmerkt door een aandachtstekortstoornis en concentratieproblemen. Hierdoor kunnen patiënten last krijgen van depressies, angststoornissen en slechte school- en werkprestaties. ADD is een subtype van ADHD en wordt ook wel het overwegend onoplettend type genoemd. ADD kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen.
ADD wordt veroorzaakt door een afwijking in de werking van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn moleculen die in de hersenen signalen doorgeven. Als je aan ADD lijdt, heb je een tekort aan de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Hierdoor wordt de informatie die naar de hersenen gaat minder efficiënt geregistreerd. Ook verandert de activiteit in bepaalde hersengebieden hierdoor. Voornamelijk de hersenactiviteit in het deel van de hersenen dat betrokken is bij functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing is minder. In ongeveer 75 % van de gevallen heeft ADD een erfelijke oorzaak.
Het belangrijkste symptoom van ADD is het hebben van concentratieproblemen. Hierdoor heb je bij ADD last van de volgende kenmerken:
Door deze kenmerken kan ADD een behoorlijke wissel trekken op je relaties en prestaties op je werk en school.
De diagnose voor ADD is niet eenvoudig te stellen. Vaak valt het niet op dat je aan ADD leidt en blijven de symptomen verborgen voor je omgeving. Met een ADD test kan de diagnose gesteld worden.
Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:
Bij de behandeling van ADD is het vaak nodig om de kennis van de omgeving van ADD-patiënten te vergroten. Dit kan met behulp van een zogenaamde 'parent management training' van de ouders. Ook leraren kunnen een training krijgen. Beiden leren hierdoor beter met de aandoening om te gaan. Wanneer dit onvoldoende resultaat geeft, kunnen medicijnen worden voorgeschreven.
De medicijnen die bij ADD kunnen worden voorgeschreven zijn:
Overige behandelvormen zijn:
Op de website van de Hersenstichting kun je meer informatie over ADD vinden.
Pagina laatst aangepast op 29-03-2022
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door:
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox