Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Rooibosthee: wondermiddel voor een goede gezondheid?

Rooibosthee is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Mensen die veel thee en koffie drinken, en cafeïne willen minderen, stappen vaak over op kruidenthee. Ook omdat aan verschillende kruiden een heilzame werking wordt toegeschreven.

Rooibos is zo'n kruid. Het wordt veel gebruikt als homeopathisch middel tegen allergie. Ook kleine kinderen met een melkallergie hebben er baat bij. Bovendien is het vrij zoet, waardoor veel mensen het lekkerder vinden dan kamille- of brandnetelthee. Artsen wijzen er wel op dat het geen medicijn is: het kan klachten verminderen, maar is geen oplossing.

Drink jij of je kind rooibosthee? Voor de smaak of voor de gezondheid? Of geloof je er niet in? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Karel

  25 juli 2017 22:17

  Op deze website interessante voordelen van rooibos thee. Dat de populariteit van rooibos is toegenomen komt gedeeltelijk door het hoge gehalte aan antioxidanten, waaronder aspalathine en quercetine. Ze kunnen de lichaamscellen beschermen tegen schade door vrije radicalen lees hier verder: https://www.isditwelgezond.nl/rooibos-thee/

  • Harry

   15 september 2016 23:42

   De wetenschappelijke werking van rooibos is nooit bewezen. Zie de test van de consumentenbond.

   • been

    13 maart 2018 19:13

    Jawel hoor, lees maar hier is een gedegen wetenschappelijk onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967803/

    Ze concluderen wel dat je altijd Rooibos ongefermenteerd moet nemen. Het blijkt goed te zijn als antioxidant bij ontgifting van de lever. Helaas vermeld bijna geen enkele leverancier of hun versie gefermenteerd is of niet.

    • ElM4gic0

     23 januari 2017 08:52

     De consumentenbond, wat een bron. Is het je nog niet opgevallen dat bij bijna alle niet patenteerbare zaken de zogezegde wetenschappelijke werking niet bewezen is? Toch niet echt moeilijk om door die leugen te kijken he?

    • Oma

     16 mei 2016 17:50

     Kan ik voor mijn kleinkind van twee en halve maand de babyvoeding aanmaken met rooibosthee? Zo ja, hoe sterk mag deze dan zijn? De kleine heeft veel last van darmkrampjes.

     • Omamarijke

      07 januari 2016 13:17

      Ik krijg de indruk dat mijn vraag niet op de site vermeld wordt.

      • Omamarijke

       07 januari 2016 13:02

       Ik heb de indruk dat ik na gebruik van rooibosthee diarree krijg. Als er meerdere mensen zoiets ervaren zou ik graag een mening willen krijgen.

       • Marko79

        07 mei 2015 16:08

        Ik had een keer twee liter rooibosthee op op één dag en toen kreeg ik de meest vreemde klachten. Heel de nacht wakker gelegen. Als je het drinkt drink dus vooral met mate, maar zeker niet heel de dag door op je werk ofzo. Ik denk dat twee bakken per dag toch wel de max is.

        Ik drink overigens nu gewoon een bak koffie 's ochtends en de rest van de dag alleen maar water, bevalt een stuk beter.

        • Ria

         18 december 2014 13:58

         Niet meer dan twee kopjes rooibosthee per dag lijkt mij een goede dosering, want anders gaan de anti-oxidanten stapelen in je lichaam en krijg je allerlei klachten.

         • makassar

          22 januari 2014 10:07

          Het werkt bij mij heel positief sterker nog naar mijn bescheiden mening libido verhogend in tegenstelling tot andere hier genoemde negatieve reacties betreft de rooibosthee.

          • loedje bopeng

           22 januari 2014 09:08

           is normaal hoor :-)

           • Hennie

            07 augustus 2013 21:49

            Zijn er meer mensen die na het drinken van rooibosthee een hoofdpijn/migraine aanval krijgen? Ik heb nu al een paar keren gemerkt dat als ik twee koppen rooibosthee gedronken heb, na een paar uur hevige hoofdpijn krijg. Heeft iemand een soortgelijke ervaring?

            • Sija

             15 juni 2015 11:12

             Hoi Hennie,

             Ik zie je reactie op rooibos staan. Mijn man heeft vaak last van migraine-achtige hoofdpijn. Ik beweer altijd dat hij meer moet drinken, dat probeert hij ook maar hij heeft het idee dat het drinken van (rooibos-) thee het juist erger maakt. Wat (of welke thee) drink jij nu en merk je verschil? Iedereen is juist altijd zo positief over rooibos..

             Hartelijke groet van Sija

            .
            - Advertentie -
            - Advertentie -