- Lekker hoor uit eten maar is het teveel, vraag dan of je de leftovers mee mag nemen.
- Heb je trek en een lege maag. Doe dan vooral geen boodschappen. Je koopt dan vaak te veel.
- Kijk goed naar de houdbaarheidsdatum van de artikelen die je aanschaft. Weet je zeker dat je het product snel opeet pak dan ook eens een artikel dat niet zo lang meer houdbaar is. Wel zo prettig voor het milieu en de winkelier die minder weg hoeft te gooien.
- Koop efficiënter in door iedere week een planning te maken van wat je wil eten.
- Je gaat helemaal los en maakt een nieuw recept. Vaak ben je genoodzaakt om te veel in te kopen. Bedenk vooraf alvast hoe je de rest van de producten gaat gebruiken.
- Koop niet te veel tegelijk van bederfelijke producten.
- Weeg de porties vooraf per persoon af als je gaat koken.
- Schep niet te veel op. Je ogen zijn vaak groter dan je maag.
- Zorg ervoor dat restjes niet met speeksel in aanraking zijn gekomen. Door speeksel bederft een product sneller.
- Is de houdbaarheidsdatum van producten die niet zo snel kunnen bederven gepasseerd, gooi dan het product niet direct weg. Gebruik je zintuigen om te bepalen of het product nog geschikt is voor consumptie.
- Gebruik voor het opscheppen van jam, mosterd, mayonaise et cetera een aparte lepel. Hierdoor voorkom je kruisbesmetting wat vaak de oorzaak van schimmel is.
- Vries bederfelijke voeding direct na aankoop in als je dit wat langer wil bewaren. Dit kan ook met kruiden!
- Koop van noten en zaden en hiervan afgeleide plantaardige olie kleine hoeveelheden in. Deze producten oxideren snel en gaan redelijk snel in kwaliteit achteruit.
Heb je toch nog producten over probeer dan eens een nieuw recept uit. Van veel restanten kun je nog prima een (klein)voorgerecht maken, een lekkere bouillon van trekken of verwerken in salades en/of soep. Zo kun je met een beetje extra aandacht wel 150 euro per persoon per jaar besparen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met natuurvoedingsadviseur en gewichtsconsulent Andre Raven van VoedJeBeter.