Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is genetische manipulatie van voedsel een vooruitgang of achteruitgang?

Tomaten die voller rood en langer houdbaar zijn. Maïs dat niet meer vatbaar is voor infecties. Rijst met toegevoegd vitamine A om mogelijk het voedselprobleem in derdewereldlanden te verhelpen. Cholesterolverlagende zuivel. BSE vrije koeien. Dit zijn een aantal voorbeelden van bestaande en (nog) niet-bestaande vormen van genetische modificatie of manipulatie van voedsel. Door de erfelijke eigenschappen van een gewas of dier te veranderen, kunnen wetenschappers de uiteindelijke ontwikkeling van het voedsel beïnvloeden. Een landbouwgewas is bijvoorbeeld beter gewapend tegen infecties of een koe produceert melk met een cholesterolverlagende werking.

De afgelopen tijd staat de maatschappij steeds kritischer tegenover dit genetisch manipuleren van voedsel. Bovendien hebben BSE-koeien, MKZ-schapen en -geiten en dioxinekippen laten zien dat we goed op ons voedsel moeten letten. De consument is op zijn hoede en wil weten wat hij eet. En terecht. Maar hebben wij een goed beeld van genetisch manipulatie en welke nadelen en voordelen wegen het zwaarst? Veel mensen die tegen genetische manipulatie zijn, roepen uit dat de natuur uit zichzelf genoeg te bieden heeft en dat het niet nodig is om zo in te grijpen. Bij deze kritiek hoort het beeld dat voedsel alleen maar gemanipuleerd lijkt te worden om aan de luxe wensen van de verwende westerse wereld te voldoen.

Maar daartegenover staat  dat tegen de natuur strijden en deze manipuleren iets is wat de mensheid sinds eeuwen heeft gedaan. Mensen zijn bijvoorbeeld ook gaan vliegen. Bovendien is genetische manipulatie iets waar de natuur ook zelf toe in staat is. Zo is er een plantenbacterie die op het moment dat hij een plant infecteert het erfelijk materiaal (de genen) van deze plant tot zijn eigen voordeel verandert. Eigenlijk kan je zogezegd alle organismen, inclusief de mensen beschouwen als voortdurend veranderende en concurrerende soorten in de natuur.

Enerzijds kan genetische manipulatie van voedsel dus leiden tot meer luxeuze vooruitgang, zoals de vollere tomaten, maar anderzijds zeggen voorstanders van genetische manipulatie dat het hier ook humanitair vooruitgang uit te halen is. Het veranderen van de erfelijke eigenschappen van voedsel kan ook gebruikt worden om de honger in Derdewereldlanden te bestrijden. Zo is er rijst ontwikkeld dat voedzamer is geworden door toevoeging van vitamine A. Ook zou genetische manipulatie kunnen leiden tot 'medicijn-achtig' voedsel, zoals zuivelproducten met cholesterolverlagende eigenschappen. De vraag is, welk argument zwaarder weegt. Wat belangrijker is voor jou.

Wat vind jij van genetisch manipulatie van voedsel? Weegt voor jou een ethisch bezwaar van 'onnatuurlijkheid' het zwaarst en waarom? Of vind jij genetische manipulatie een kans om in positieve zin vooruitgang te boeken? Of heb je zo je twijfels over de veiligheid van genetisch gemanipuleerd voedsel? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Hjm

  21 november 2019 13:16

  Is dat allemaal waar? Dit doen ze hoofdzakelijk om meer omzet te krijgen en daardoor ook het gebruik bevorderd.
  Tot er meer mensen aan gemanipuleerde medicijnen sterven en of nog duurdere medicijnen moeten gebruiken...

  • Youssef

   07 maart 2016 12:06

   Anoniem, wat jij zegt klopt niet. Boef072, voeg me toe, ook op snapchat.

   • A.J

    18 november 2011 17:03

    Genetische manipulatie is erg slecht. Ik ben bezig een werkstuk erover te maken en hoe meer ik er over lees en informatie zie hoe meer ik zie dat er zo veel nadelen aan kleven. Het is een mooi idee dat het de wereldhonger zou oplossen, maar dat gaat dan wel ten koste van onze diversiteit. En dat is juist het probleem: als alle soorten uitsterven door genetische manipulatie leven we alleen nog maar op een paar soorten super rassen. Wat we nu eigenlijk al doen. Maar stel nou hé, dat er eens een epidemie of een ernstige ziekte uit zou breken die die zogenaamde super rassen om zeep helpt. Nou dan is het bye bye voedsel en hebben we ook niet eens meer andere soorten die we zouden kunnen planten. Verder is het ook nog eens economie's gezien helemaal niet goed. In het begin lijkt het allemaal beter te gaan. Maar, deze rassen en soorten zijn eigenlijk zwakker en hebben dan ook duurdere giffen en medicijnen nodig om te kunnen overleven. Dus zou een boer zich meer in de schulden steken om dit alles te kunnen verkrijgen. En is hij als het ware verslaafd aan deze producten. Verder is het ook nog eens slecht voor onze gezondheid en die van dieren. Er zijn genoeg gegevens bekend waarbij dieren bijv niet meer gaan eten als ze de keus hebben voor verschillend eten, na het eten van een bepaalde soort mais. Verder is het ook nog eens zo dat er ook bekend is dat mensen er inderdaad anders op kunnen reageren. Vaak wordt genetisch gemanipuleerd voedsel gebruikt als vee voer. Het is aangetoond dat het DNA dat gegeten wordt terug kan worden in dat dier. Dan is nu de vraag wat gebeurt er als wij als consument dat vlees eten of die zuivel producten?

    • Jveight

     29 september 2010 23:29

     Oke, even voor de duidelijkheid:
     Chemische troep verziekt he hersenen. Je kan veel minder goed proeven en is verslavend als de pest (bv E624)

     Genetische manipulatie van ons voedsel is GOED. Klaar!
     MAAAR: Het word zoals altijd weer MISBRUIKT door de farmaceutische bedrijven om er zoveel mogelijk winst uit te halen. Bij winst hoort ook dat de mens ZIEK is. Want daar verdienen ze geld mee. En nee, ze zijn niet vredelievend. Alles draait tegenwoordig om geld.

     Politie is ook GOED.
     MAAAR: Het is ook zo corrupt als het maar kan. (niet in westerse wereld dan)

     zoek eerst informatie op over dit soort dingen ipv domweg tegen me in te gaan. Ik ga verder geen tijd aan jullie besteden

     • Hans Ammerlaan

      17 augustus 2010 14:51

      Ik vind het een uitermate slechte zaak die uitsluitend stoelt op financieel gewin (denk bv aan Monsanto).
      Genetische manipulatie heeft gevolgen voor de meest essentiële systemen in het menselijk lichaam en is, zoals is aangetoond, veroorzaker van diverse ziekten.
      Het kwalijke daarbij is dat de wetenschap hierin niet unaniem kan/wil zijn (wiens brood men eet........). Er is daarbij ook al helemaal geen zicht op de gevolgen voor de komende generaties.
      M.a.w. STOP DIE LABORATORIUMGEKKEN.

      N.B. Voordelen voor de landbouw lijken er ook in het geheel niet te zijn.

      • Anoniem

       17 januari 2010 22:55

       Ja, ik vind het een goede vooruitgang. Vooral omdat er dan in de derdewereldlanden voedselproblemen aangepakt kunnen worden.
       Ik vind het sowieso wel een interessant onderwerp, want ik houd er ook mijn spreekbeurt over.
       Zoalng men genetische manipulatie maar niet verkeerd gaat gebruiken!

       • Anneleen

        27 mei 2009 21:52

        Ik ben het volkomen eens met de stelling dat genetische manipulatie van voedsel voor een vooruitgang kan zorgen en bepaalde problemen als hongersnood en vitamine-arm voedsel kan verhelpen. Ik doe zelf een eindwerk rond dit thema voor natuurwetenschappen en ben hierdoor tot inzicht gekomen dat je niet altijd de kritiek op alles moet aannemen maar eerst zelfstudie moet doen om een juiste mening te kunnen vormen rond een controversieel onderwerp als dit. Dus voor je de wetenschap en haar experimenten afkraakt, doe zelf eerst onderzoek!

        • anoniem

         25 februari 2005 01:00

         Ik vind dat de mensen niet zo moeten zeuren! De hele wereld is toch al verziekt door chemische troep en dat is ook grotendeels onze schuld.
         Tuurlijk is dat allemaal niet tof, maar het valt toch niet meer terug te draaien, hoe jammer het ook is!
         Dus we kunnen wel moeilijk gaan doen over manipulatie van voeding, maar dat voegt nu toch niks meer toe (het is tenslotte onze eigen schuld)
         Genetische manipulatie is bijvoorbeeld wel weer een oplossing voor hongersnood! Dus kunnen we beter die mensen die eten hard nodig hebben dat gunnen, en dat kan nou eenmaal door middel van genetische manupulatie

         • Sanne

          20 december 2001 01:00

          Ik vind het erg vreemd om te denken dat we op deze manier de honger in de wereld gaan oplossen, misschien jagen we juist wel mensen de dood in. We WETEN nog helemaal niks over de lange-termijn gevolgen van genetisch gemanipuleerd voedsel. Maar aan de andere kant is het ook heel erg om te zien dat zoveel mensen honger hebben. Maar was dit al jaaaaren geleden niet ook al een probleem waar we al lang iets aan hadden kunnen doen, door bijvoorbeeld eens niet alleen aan de economie te denken?
          PS.:Ik eet het in in ieder geval NIET. Ik zoek me rot in de supermarkt, maar ik blijf er vanaf. Wat vooral zo belachelijk is, is dat het niet duidelijk staat aangeven op de verpakkingen. Mensen weten zo nog niks!!

          • R.J. Spanjaard

           20 november 2001 01:00

           Genetisch gemanipuleerd voedsel is een zeer hachelijke kwestie. Alleen het feit dat zelfs wetenschappers hun twijfels hebben, geeft aan dat wij zeer zeker nog niet in kaart hebben gebracht welke consequenties
           dit voor de toekomst en vooral ook verre toekomst heeft. Ik persoonlijk zal de voedingsproducent achteraf aansprakelijk stellen, indien ik niet wist of redelijkerwijs niet had kunnen weten voedsel gegeten te hebben met een of andere genetische manipulatie. Bovendien kan het voor het milieu, zeer ingrijpende gevolgen hebben voor het ecologisch evenwicht.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -