Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zelftests: de dokter buitenspel?

Er komen steeds meer mogelijkheden en hulpmiddelen om zelf je gezondheid te beoordelen. Moest je vroeger nog naar de huisarts om te laten onderzoeken of je misschien zwanger was, inmiddels kun je dat al jaren heel gemakkelijk zelf testen met een eenvoudige zwangerschapstest van de drogist. Heel handig natuurlijk.

Tegenwoordig komen er steeds meer van zulke tests op de markt. Zo is er bijvoorbeeld al een maagzweertest, een menopauzetest of een test om een verhoogd cholesterolgehalte aan te tonen. En wat te denken van een zelftest waarmee je thuis zelf kunt testen of je kanker hebt of besmet bent met HIV? Ook deze tests zijn inmiddels op de markt.

Dit roept de vraag op of het wel goed is om alles zelf te kunnen onderzoeken, zonder de begeleiding van een arts. Het gaat immers wel om soms ingrijpende of levensbedreigende aandoeningen die opgespoord worden.

Handig om zomaar alles te kunnen bestellen? Of is het onwenselijk om dit soort tests vrij te verkopen?

Verder lezen

Reacties

 • alicia pounds

  11 augustus 2017 20:39

  Hallo alle kijkers online,
  HERPES EN HIV hebben genezing.
  Twijfelt iemand aan natuurlijke kruidengeneeskunde? Ik heb het grote belang van natuurlijke kruiden en het geweldige werk dat zij in het leven van mensen hebben gedaan, gezien. Ik vraag me af waarom mensen hun geld nog steeds uitgeven aan operaties, injecties en drugs die je helemaal niet kunnen genezen.
  Natuurlijke kruiden kunnen allerlei ziekte genezen, waaronder herpes, diabetes, astma, HIV, hepatitis, enz. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Ik was genezen van HIV, mijn tante en haar man werden genezen van het herpesvirus en negatief getest na het gebruik van de kruidengeneeskunde. Ik was ook genezen van hiv en negatief getest na het gebruik van de kruidengeneeskunde door dr. MOHAMMED die natuurlijke kruiden gebruikt om verschillende soorten ziekte te genezen. Zelfs Dr. Sebi bewijst voor de hele wereld dat natuurlijke kruiden alle ziekten kunnen genezen en hij heeft talloze mensen genezen die natuurlijke kruiden gebruiken. Ik weet het is moeilijk te geloven maar is een levend getuigenis. Er is geen kwaad in het proberen van kruidengeneeskunde.

  • Nicole

   18 februari 2011 14:05

   Artsen zeker niet buitenspel, maar klakkeloos aannemen wat arts zegt hoeft ook niet.Zelftesten kunnen aanvulling zijn, alleen denk ik dat het hypogonders in de hand werkt. Ieder zn vakgebied, dus zelftesten voor kleine zaken prima, maar voor definitieve diagnose zeker arts noodzakelijk!

   • sabrina

    09 september 2004 02:00

    Ik denk dat het op zich niet heel erg is om bepaalde tests te doen. Ik vind wel die hiv test heel erg goed want ik denk dat dat voor jongeren toch handig en veilig is. Wel denk ik dat er altijd een bijsluister bij moet zitten waar dan op zou staan zoals "wat te doen" en ook dat je altijd je huisarts moet raadplegen na het doen van de test. Verder vind ik dat iedereen het zelf moet uitmaken wat je doet maar er moeten niet te veel thuistesten komen, gewoon hiv, bloeddruk, cholesterol, zwangerschap. Niet dat je dadelijk voor elke ziekte wat hebt, dat zou niet goed zijn denk ik.

    • Huub Fest

     02 oktober 2003 02:00

     Het doen van zelftests lijkt me nogal gevaarlijk worden. Door een foutje dat je maakt blijk je bijvoorbeeld kanker te hebben of omgekeerd. Wat dan? Nee, laat het maar aan de artsen over. Dus...geen dokters buitenspel!

     • Vera

      01 oktober 2003 02:00

      Ben het eens met mijn voorgangers die aangeven dat de dokter niet buitenspel mag worden gezet wanneer de ernst van de te testen ziekte of aandoening te ingrijpend is voor de patient. Een arts kan direct doorverwijzen naar medische en psychische opvang en de patient een duidelijk beeld voor ogen houden betreft de mogelijkheden en verwachtingen.

      • Astrid

       01 oktober 2003 02:00

       Het lijkt mij niet goed om zelf allerlei testen te gaan doen! Artsen hebben zoveel meer apparatuur tot hun beschikking om tot een diagnose te komen. Als zij jaren moeten studeren om diagnoses te kunnen stellen, waarbij zij het niet eens altijd gelijk bij het goede eind hebben; wie zijn wij dan dat we dit met een test die we zelf gaan kopen (dus mag vast niet te duur zijn) zelf even een diagnose gaan stellen? Nee dus, simpele testen voor bloedsuiker of zwangerschap daargelaten.

       • dorith.wajsberg

        12 mei 2003 02:00

        Ik ben het met mijn voorganger eens. Zelftest zijn goed om je aan te zetten om hulp bij de arts te gaan halen zoals bijvoorbeeld een cholesteroltest. Maar bij een terminale ziekte heb je toch een begeleiding nodig. Het moet om een psychologische manier aan de patiënt worden uitgelegd. Hoe beter de patiënt begeleid wordt vanaf het begin, hoe beter de kansen tot genezing.
        Bij dit soort ziektes moet je mentaal opgepept worden om er tegen te kunnen vechten.

        Daarom zou ik het gebruik van zulke zelftest vanuit de overheid verboden willen zien.

        • Janet

         12 mei 2003 02:00

         Toen ik zwanger was van mijn 2e kindje deed ik ook zo'n thuistest. En wat was de uitslag: ik was niet zwanger! Ik moet er niet aan denken als ik de test voor HIV of kanker had gedaan en die bleek een onjuiste uitslag aan te geven. Dus ik zou zeggen: toch maar even naar de dokter voor dat soort testen.

         • judy

          12 mei 2003 02:00

          Ik vind zo'n zelftest helemaal niet gek, ook niet voor ernstige ziektes.
          Ik ga nu ook al in allerlei medische encyclopedieën op zoek naar symptomen als ik het vermoeden heb dat er iets ernstigs aan de hand is.
          Iedereen is natuurlijk helemaal vrij om zo'n test te doen of niet.
          Het ligt helemaal aan de aard van het beestje.

          • H. van Driel

           02 maart 2003 01:00

           Tests voor levensbedreigende aandoeningen lijkt mij niet verstandig.
           Andere tests zoals voor zwangerschap, cholesterol, bloeddruk e.d. zijn naar mijn idee geen probleem.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -