Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ziek van het zwemmen?

vrijdag 13 mei 2022 | Bron: CNN

-

Nu de zomer nadert, gaan steeds meer zwembaden weer open. En gelukkig maar, want hoe verfrissend werkt een flinke plons in het water wel niet? Maar hoe fijn is zo'n duik als je weet dat er nog altijd mensen in het zwembadwater plassen? In de Verenigde Staten blijkt dit onhygiënische probleem dusdanig groot te zijn dat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nu al oproepen het plassen in het zwembad echt te laten.

Want hoewel zwemmen in water met urine nog geen noodritjes naar de Eerste Hulp tot gevolg heeft, moet het probleem wel zeer serieus genomen worden, zo stelt een woordvoerder van de CDC. Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.

Wanneer iemand zweet of urine laat vrijkomen in het water, wordt dit vermengd met het chloor waardoor er een nieuwe chemische combinatie ontstaat. Deze veroorzaakt de vreemde lucht die soms in zwembaden kan hangen de irritaties aan ogen en luchtwegen bij sommige zwemmers.

Een onderzoek wees verder uit dat relatief veel Amerikanen het niet zo nauw nemen met hygiëne in het zwembad. Zo gaf 17 procent van de duizend ondervraagde volwassenen toe wel eens te plassen in het water. Daarnaast bleek 11 procent wel eens te zwemmen met een loopneus, had 7 procent last van uitslag of een snijwond terwijl ze het water ingingen en ging 1 procent gewoon zwemmen terwijl ze diarree had. De meest voorkomende ziekten die in zwemwater ontstaan, worden vaak veroorzaakt door diarree.

.
- Advertentie -
- Advertentie -