Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat is waar over voedingssupplementen?

dinsdag 17 maart 2020 | Bron: Prescan

Wat is waar over voedingssupplementen?

Vaak wordt gedacht dat je  overtollige vitamines weer uit plast. Toch bleek uit recent onderzoek van het UMCG dat een teveel aan bijvoorbeeld vitamine B12 gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, zoals een grotere kans op sterfte. Hoe zit dit nou eigenlijk? Mischa Kremer van Perfect Health zet alle feiten en fabels over vitamines voor je op een rijtje.

Geen verband vroegtijdige sterfte

De bewering dat er een verband bestaat tussen vitamine B12 en vroegtijdige sterfte kan naar het land der fabels worden verwezen. Volgens Kremer waren bij de mensen die in Groningen werden onderzocht al verschillende ongerelateerde aandoeningen gediagnosticeerd, zoals een te hoge bloeddruk en een verslechterde nierfunctie. Ook kregen de proefpersonen een extreem hoge dosering toegediend, veel hoger dan de dosering die je via een tablet of capsule binnenkrijgt.

Oplossen in water of vet?

Vitaminen lossen op in water of in vet. Dit is ook de reden dat je bepaalde vitaminesupplementen bij de maaltijd moet innemen. Bij vitaminen die in water oplossen, verlies je een eventueel teveel aan vitaminen via zweet of urine. De vitaminen die in vet oplossen, hopen zich daarentegen eerder op. Voor beide soorten vitaminen geldt een dagelijkse maximale veilige waarde van inname. Kremer legt uit dat je je hier normaal gesproken niet stil bij hoeft te staan: “Je ziet soms op potjes dat een dosering van een supplement 2000 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bevat.

Er zit echter een verschil in de veilige ondergrens die de ADH is en wat het individu soms nodig heeft om optimaal gezond te zijn en blijven”, stelt Kremer.

Geen alternatief voor een gezonde leefstijl

Voedingssupplementen zijn geen alternatief voor een gezonde leefstijl. Sommige mensen zien aanvullende vitamines en voedingssupplementen als enige oplossing voor een nutriëntentekort. Op internet wordt veelal gezocht naar hulpmiddelen die voor iemand het beste werken. Kremer legt uit dat het iets gecompliceerder ligt dan dat. “Gezond leven, genoeg beweging, slaap en de juiste voeding blijven allemaal even belangrijk om in de gaten te houden. Het is dan ook goed om je te laten adviseren door experts of om eens een nulmeting door professionals te laten doen. Misschien moet je naast die extra vitamine C ook wel wat meer gaan bewegen? Een innovatieve health check, zoals een Total Body Scan of je bloed en ontlasting laten testen, kan dan nuttige informatie geven. Het geeft in ieder geval beter inzicht in je gezondheid dan het wereldwijde web”.

Goedkoop is duurkoop

“Het loont om niet voor de goedkoopste optie te gaan”, zegt Kremer. Zelf omschrijft hij deze goedkope opties als supermarktsupplementen. “Die zijn vaak samengesteld met synthetische ingrediënten, die het lichaam niet of nauwelijks opneemt”. Deze supplementen zijn vaak veel goedkoper dan de organische vormen die worden geadviseerd door experts en speciaalzaken. “Goedkopere voedingssupplementen hebben vaak veel te lage doseringen om een heilzaam effect te hebben”, zegt Kremer. Vaak bevatten dit soort goedkope supplementen veel onnodige toevoegingen die alleen commercieel belang hebben en verder de gezondheid niet ondersteunen. Het is daarom beter om voor een duurder kwaliteitselement te gaan. “Je betaalt wel iets meer, maar anders blijkt goedkoop helaas duurkoop”.

Veel voorkomende kwalen kunnen worden voorkomen door het innemen van supplementen in de vorm van vitaminen, mineralen en andere soorten nutriënten. Aan de hand van adviezen van experts kan er een schatting worden gemaakt van iemands leefstijl en vervolgens kan de vinger op de zere plek worden gelegd. Een goed alternatief is om een volledig lichamelijk onderzoek te laten doen. Het voordeel van dit onderzoek is dat met medische apparatuur feilloos kan worden vastgesteld welke supplementen voor de patiënt het leven kunnen verrijken.       

.
- Advertentie -
- Advertentie -