Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Waarschuwing voor rimpels en impotentie op sigaretverpakkingen effectiefst om roken te ontmoedigen

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Dailymail.co.uk

‘Rokers sterven jonger’ of ‘Roken veroudert uw huid’. Door middel van dit soort teksten op sigarettenverpakkingen probeert de overheid roken minder aantrekkelijk te maken. Uit Brits onderzoek blijkt dat verpakkingsafbeeldingen, gericht op huidveroudering en impotentie ervoor zorgen dat mensen daadwerkelijk stoppen met roken. Opvallend is een tekst of afbeelding waarin wordt gerefereerd aan de kans op kanker, nauwelijks effect heeft.

In Nederland worden nog steeds alleen verpakkingsteksten gebruikt om het roken te ontmoedigen, terwijl in het buitenland ook al afbeeldingen op de sigaretpakjes worden geplakt. Uit onderzoek blijkt nu dat afbeeldingen beter werken dan teksten. Welke foto’s het beste werken verschilt ook nog eens per doelgroep. Vrouwen zijn eerder geneigd om de sigaretten de deur uit te doen als zij een foto met een sterk verouderde huid vol rimpels zien. Mannen worden vooral getroffen door afbeeldingen waarbij onvruchtbaarheid centraal staat. En foto’s met betrekking tot hart- en longaandoeningen zijn het meest effectief onder 50-plussers.

Experts hopen dat deze bevindingen helpen om efficiëntere verpakkingen te ontwikkelen om rokers te ontmoedigen.

 

.
- Advertentie -
- Advertentie -