Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Supplementen zijn sleutel voor gezondere samenleving

dinsdag 04 december 2018 | Bron: NPN

Supplementen zijn sleutel voor gezondere samenleving

Op 22 november vond het symposium ‘Gezondheidswinst met vitamines en mineralen – van wetenschap naar waarde’ plaats, georganiseerd door de NPN (Natuur- en gezondheidsProducten Nederland), de branchevereniging van supplementen. Uit de verhalen van verschillende sprekers kan worden geconcludeerd dat supplementen de sleutel zijn voor een gezondere samenleving. Hieronder enkele hoogtepunten uit het symposium.

Gebruik supplement bespaart mogelijk miljoenen aan zorgkosten

Opvallend was het slotoffensief van Bernd Haber van de Duitse chemieconcern BASF SE. Hij betoogde dat we jaarlijks miljarden euro’s aan zorgkosten kunnen besparen door supplementen. Door het juiste gebruik van calcium en vitamine D supplementen kan jaarlijks vier miljard euro aan zorgkosten worden bespaard. Voor omgea-3 vetzuren is dit zelfs ongeveer 13 miljard euro per jaar. Daarom wil Haber dat overheden voedingssupplementen meenemen in beleidsvorming om de zorgkosten te verminderen.

Voedingsstatus Nederland

Het RIVM (RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaf in een presentatie aan dat de ontwikkelingen in het voedingspatroon van Nederlanders gunstig zijn voor het voorkomen van chronische ziekten, zoals overgewicht en hart- en vaatziekten. Ook laat het RIVM weten dat voor een aantal vitamines de inname bij een deel van de bevolking laag is. Dit zijn onder andere vitamine A, vitamine B2, vitamine C, calcium en ijzer.

Gezondheidswinst behalen

Orthomoleculair diëtist Bianca van den Heuvel liet zien hoe met supplementen en voeding gezondheidswinst te behalen is. Door per individu goed te kijken naar de eetgewoontes kunnen bepaalde voedingsmiddelen worden uitgesloten of toegevoegd en kan het gebruik van supplementen ingezet worden. Hierdoor kunnen aanzienlijke verbeteringen in de gezondheidssituatie van een individu behaald worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat de individu zelf bereid is om gezonder te leven.

Een overzicht van alle presentaties is te vinden op de website van de NPN.

.
- Advertentie -
- Advertentie -