Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Onderkenning van sepsis is levensbedreigend

woensdag 25 september 2019 | Bron: NOS

Onderkenning van sepsis is levensbedreigend

Sepsis, ook wel bloedvergiftiging in de volksmond, is een dodelijke aandoening die jaarlijks naar schatting voor 3.500 overlijdens zorgt. Dit komt mede doordat de diagnose vaak veel te laat wordt gesteld, omdat het ziektebeeld gewoonweg niet wordt herkend. De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) pleit dan ook voor meer voorlichtingen over deze levensbedreigende ziekte.

Wat is sepsis?

Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam die wordt veroorzaakt door een infectie. Sepsis  kan op elke leeftijd voorkomen. Het is levensgevaarlijk en kan ongeacht leeftijd of fysieke conditie dodelijk zijn. Iedere infectie kan een sepsis veroorzaken. Vaak ontstaat zo’n infectie door bacteriën, schimmels en virussen. Sepsis kan leiden tot uitval van organen en beschadiging van weefsels. De symptomen van sepsis zijn koorts, koude rillingen, verhoogde hartslag, moeite met ademhalen. Dit lijkt op een gewone griep en hierdoor wordt het vaak niet herkend.

Sepsis belangrijkste doodsoorzaak op intensive care

Jaarlijks belanden er ongeveer 11.000 mensen op de intensive care (IC) met sepsis. Dat komt neer op ongeveer 11% van alle IC opnames. Een kwart tot een derde van al deze mensen overlijdt aan de gevolgen van sepsis op de IC. Veel patiënten ontwikkelen een sepsis op de IC of liggen daar vanwege sepsis. Tom van der Poll, hoogleraar aan het AMC, geeft aan dat er net zoveel mensen aan sepsis overlijden, als aan borstkanker. En dat zijn verontrustende cijfers.

Voorlichtingen en patiëntverhalen

“Hoewel de zorgkwaliteit is toegenomen en sepsis dus steeds minder dodelijk is, is het aantal sterfgevallen in absolute getallen gestegen” aldus van der Poll. Daarnaast is de behandeling van sepsis vooralsnog ontoereikend. Meer aandacht voor de ziekte en voorlichting over de herkenning kunnen leiden tot snellere diagnose. Daarmee zou het aantal gevallen van sepsis en overlijden teruggedrongen kunnen worden.

 
.
- Advertentie -
- Advertentie -