Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Nobelprijs voor Geneeskunde: onderzoek naar celreactie op zuurstof

donderdag 10 oktober 2019 | Bron: NOS

Nobelprijs voor Geneeskunde: onderzoek naar celreactie op zuurstof

De Nobelprijs voor Geneeskunde ging dit jaar naar twee Amerikanen en een Brit die onderzoek hebben gedaan naar hoe cellen reageren op zuurstof. Dit werd maandag bekendgemaakt in Zweden. De prijs wordt op 10 december uitgereikt in Stockholm op de sterfdag van Alfred Nobel.

Het onderzoek

De Amerikanen Gregg Semenza en William Kaelin en de Brit Peter Ratcliffe hebben onderzoek gedaan naar de manier waarop cellen reageren en zich aanpassen bij een verandering in het zuurstofniveau. De wetenschappers hebben elk een deel van het mechanisme in kaart gebracht.

Het drietal wint een erepenning en ongeveer 830.000 euro voor hun ontdekking. De belangrijkste beloning is echter de erkenning voor het onderzoek en natuurlijk de prestige die bij het winnen van de Nobelprijs hoort. Het gewonnen geldbedrag kan worden gebruikt om verder onderzoek te doen.

Een doorbraak

Volgens het Nobelprijscomité is de ontdekking van de drie wetenschappers een doorbraak in het uitpluizen van moleculaire celreactie op zuurstofniveauverandering. Het onderzoek is een stap vooruit in de richting van nieuwe strategieën voor de behandeling van een hartinfarct, beroerte, bloedarmoede, wonden en zelfs kanker.

.
- Advertentie -
- Advertentie -