Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

NFK: “meer aandacht voor kankerpatiënten in de zorg”

vrijdag 07 december 2018 | Bron: NFK

Zorgverleners besteden onvoldoende aandacht aan het informeren van kankerpatiënten over de gevolgen van hun behandeling. Dit is gebleken uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)   De NFK pleit voor betere informatie van zorgverleners.

Geen aandacht voor toekomstplannen

Het NFK gebruikte voor het onderzoek informatie verkregen van 3785 (ex)kankerpatiënten. Hieruit blijkt dat zorgverleners onvoldoende aandacht hebben voor nazorg van kankerpatiënten. Zo wordt maar liefst een derde van de patiënten niet door zorgverleners op de hoogte gesteld van de langetermijngevolgen van hun klachten. De helft geeft aan dat er geen aandacht in de behandeling was voor hun toekomstplannen of hun dagelijks leven.

Onvoldoende informatie van zorgverleners

Patiënten moeten vaak snel een keuze maken over een behandeling, terwijl deze ingrijpende gevolgen kan hebben. Depressieve gevoelens, concentratiestoornissen, vermoeidheid en geheugenproblemen zijn mogelijke chronische klachten waarvan veel patiënten niet op de hoogte zijn gesteld.

Uit het onderzoek blijkt ook dat patiënten hun zorgverlener een hoger rapportcijfer geeft wanneer deze aandacht heeft voor concrete gevolgen van een behandeling op dagelijkse activiteiten en toekomstplannen zoals kunnen blijven werken, sporten en intimiteit. Als de zorgverlener hier aandacht aan geeft, stijgt het rapportcijfer van een lage 7 naar een hoge 8.

‘Samen Beslissen’

De NFK wil dat er verandering komt in de informatievoorziening en maakt zich hard voor ‘Samen Beslissen’: de zorgverlener bespreekt de voor- en nadelen van een behandeling op de korte én lange termijn met hun patiënten. Uit de peiling blijkt dat acht op de tien (ex)kankerpatiënten de behoefte heeft om de langetermijngevolgen van hun behandelingen te bespreken met hun zorgverlener: ‘natuurlijk wil ik meebeslissen, het is mijn lijf en mijn leven’ is de reactie van veel patiënten.

.
- Advertentie -
- Advertentie -