Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mysterieuze coronavirus: vierde dode vandaag in China

dinsdag 17 maart 2020 | Bron: NOS

Mysterieuze coronavirus: vierde dode vandaag in China

In China is vandaag een vierde persoon overleden aan de gevolgen van het mysterieuze coronavirus. Het gaat om een 89-jarige man uit de stad Wuhan. Hij is gestorven nadat hij last kreeg van ademhalingsproblemen. Sinds de uitbraak van het virus in december zijn er 291 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Het virus werd ontdekt bij mensen die een markt bezochten waar levende vogels, vissen en andere dieren werden verkocht. Eerder was het onbekend of het virus overdraagbaar is van mens op mens, maar maandag maakte de Chinese nationale gezondheidscommissie bekend dat dit wel het geval is.

Chinees Nieuwjaar

Aankomend weekend is het Chinees Nieuwjaar en zullen er veel Chinezen massaal gaan reizen om familie op te zoeken. De Chinese overheid is hierdoor bang dat het virus zich verspreidt over het land.

Controles 

Op trein- en busstations en vliegvelden worden temperatuurchecks uitgevoerd bij reizigers om te kijken of ze mogelijk koorts hebben. Daarnaast zullen ook op de luchthaven van Sydney, Los Angeles, New York en San Francisco passagiers gecheckt worden op symptomen van het virus. In Thailand, Japan en Zuid-Korea zijn ook al besmettingen gemeld. Daarom treffen die landen ook maatregelen om passagiers vanuit China te screenen op luchthavens na een vlucht.

Verwanten van het virus

Het coronavirus dat nu in China is uitgebroken is de derde in zijn soort. Zo was er in 2003 een uitbraak van het SARS-coronavirus waaraan wereldwijd ruim 700 mensen overleden. Daarnaast was er in 2012 een uitbraak van het MERS-virus. Hieraan zijn ruim 600 mensen overleden. Symptomen van dit ‘nieuwe’ coronavirus lijken een beetje op die van het SARS- en MERS-virus. Zo begint de ziekte vergelijkbaar met een griepje en kan je last krijgen van hoesten en koorts. In een later stadium kan het virus zich naar de longen verplaatsen en kunnen er ernstige ademhalingsproblemen optreden. Gaandeweg kan dit leiden tot een (dodelijke) longontsteking.

.
- Advertentie -
- Advertentie -